Uncategorized

Waterwinpark – Terwijde

Dit park is aangelegd om de waterputten van het Drinkwaterbedrijf Vitens te beschermen. Je kunt dan ook de 9 putdeksels makkelijk ontdekken in het park. Daar wordt op 100-200 meter diepte het heerlijkste drinkwater van Nederland opgepompt.

Het ontwerp is van Veenenbos en Bosch en ligt dus op het grondgebied van waterbedrijf Vitens. Helemaal aan de westzijde staat ook een waterpompstation en in het park liggen negen waterputten. Het water wordt van een diepte van 110-150m opgepompt. Dit is drinkwater voor heel Leidsche Rijn en andere delen van Utrecht en omstreken.

Het park vormt een schakel binnen de wijk. De paden, die tegelijkertijd de bedrijfswegen voor de waterwinning zijn, verbinden de omliggende buurten met elkaar. Ze vormen routes naar het station, de scholen en het winkelcentrum. Het oostelijke pad staat dik in de eiken, het vormt een promenade en fietsroute tegelijk. Het park is allereerst een groot open veld geworden. De ruimte is onderverdeeld in verschillende vlakken: twee grote gazons, een weide en een moeras. Het was ooit de bedoeling om de weide met koeien te beheren, daarom zijn er nu nog steeds grote hekken in en langs het park te vinden rondom diverse bomen.