MáximaparkNatuurTop 15

Máximapark

In het hart van de bebouwing tussen Leidsche Rijn en Vleuten De Meern ligt het uitgestrekte Máximapark. Een rustgevend en tegelijkertijd levendig park dat net zo groot is als de Utrechtse binnenstad. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen naar hartenlust kan sporten, spelen, wandelen, fietsen, luieren, picknicken,  varen en genieten. Maar ook bevindt het Castellum Hoge Woerd met alle functies zich aan de rand van dit park.

In 2014 werd het park uitgeroepen tot het meest geliefde park van Nederland. 

Onderdelen
Het Máximapark bestaat uit diverse onderdelen zoals het Lint, de Vlinderhof, de Jeremiebrug, Beeldenroute, Uiltjespad, Bosspeeltuin, Parkpergola, Dompleinbomen en Buitenhof in het park. Te veel om in een keer allemaal te ontdekken.

Het Lint
Het Máximapark wordt omsloten door het Lint, een brede, autovrije asfaltstrook van ongeveer 8 kilometer, die om het hele park slingert. Hier kunnen parkbezoekers zonder hindernissen fietsen, skaten of hardlopen.  Als je de route volgt kom je vanzelf langs vele mooie plekjes van het park zoals de Haarrijnseplas, De Buitenhof, De Vikingrijn en het Castellum Hoge Woerd.
Op vier punten langs het parcours zijn zogenoemde TimePoints aangebracht, met behulp van een speciale chip kun je op displays langs de route of thuis via internet rondetijden aflezen. Naast het pad loopt tevens een ruiterpad.

De Vlinderhof
Verborgen in het Máximapark ligt ook het Vlinderhof. Een bijzondere tuin  die ontworpen is door de bekende tuinarchitect Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is niet alleen ontworpen in samenspraak met de bewoners, maar wordt ook door de bewoners beheerd.

Eten en drinken
In en rond het Máximapark liggen verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Bij onder andere parkrestaurant Restaurant Anafora, bierbrouwerij Maximus, lunchroom Rare Jongens en Dengh vind je gezellige zitjes, verfrissende drankjes en lekkere hapjes.

Algemeen
Website: www.Máximapark.nl
Het park heeft meerdere ingangen en fietsparkeerplekken.
Het is vrij toegankelijk te betreden tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden aangelijnd.

Parkeren
Er zijn meerdere gratis parkeermogelijkheden.
P1 – Utrechtseweg 4, naast de hoofdingang van het park. Bij de grote houten uil aan de overkant van de weg loop je het park in.
P –   Parkzichtlaan / Sportpark Paperclip – UVV. Centraal gelegen.
P –   Alendorperweg / Sportpark Fletiomare
P –   ’t Zand, naast de Romeinse wachttoren. Tevens voor Castellum Hoge Woerd.
P –  Burgemeester Middelweerdlaan / Zwembad Fletiomare
P – Componistenlaan / Sportpark de Vrijheit – Desto

Openbaar vervoer
Buslijn 11, 15, 16 / Halte Vleutensebaan / Parkzichtlaan. 
Buslijn 4 / Halte Tweede Westerparklaan 
Treinstation: Utrecht Terwijde