activiteiten 2020NatuurRoutes

Thematervelden & Haarrijnseplas oost | 3 km

Er is een leuke korte afwisselende wandeling door het eerste deel van de Thematervelden en de Haarrijnseplas oost.
De route is bijna 3 km, duurt ongeveer 45 minuten en gaat over onverharde paden en gaat met de klok mee.
Honden mogen (ook niet aangelijnd) NIET op deze route komen ivm de vogels.

Startpunt: Thematervelden, fietsrek bij het Lint.

Loop daar van het Lint het wandelpad richting de struiken in wat door de ecologische zone loopt langs de Haarrijnseplas.
Op deze route vind je onderweg 3 uitlegborden over de Thematervelden.

Steek niet de Verbindingsweg naar Maarssen over, maar sla rechtsaf en loop over het fietspad langs de Haarrijnseplas.
Op het einde ga je een klein bruggetje over en sla je rechtsaf het pad in tussen de struiken en langs de oever.
Na een paar honderd meter gaan de bossage over in het strand, waar je lekker langs het water kunt lopen.

Aan het einde van het strand even links af om over het bruggetje weer bij het Lint uit te komen. Hier weer rechts tot je bij het startpunt komt.

Route info

Je kunt deze route terugvinden samen met diverse andere wandel en fietsroutes in Leidsche Rijn.

YouTube 

Op YouTube is eer kort filmpje te zien van deze wandeling.

De Haarrijnse plas
De Haarrijnse Plassen bestaat uit 2 plassen die naast elkaar liggen. De oppervlakte is in totaal ruim 90 ha en één is een natuurplas, de andere kant is een recreatieplas gemaakt, waar o.a. gezwommen kan worden.
De plas is géén natuurlijke plas, maar ontstaan doordat er zand is weggezogen is voor de bouw van de wijk Leidsche Rijn; het zand uit de plassen is ook gebruikt voor de verbreding van de A2 en door de Spoorwegen voor de spoorverdubbeling. De verkoop van het zand uit de Haarrijnseplas maakte het mogelijk om de plassen in te richten als recreatie- en natuurgebied.
In natte tijden wordt de Haarrijnse plas ook gebruikt om overtollig regenwater uit de Leidsche Rijn op te vangen en in droge tijden kan er weer water naar drogere delen worden gebracht. Het water in de plas schoon en kraakhelder.

Thematervelden
Langs de zuidoever van de westelijke Haarrijnse Plas is een ecologische zone van ruim 50 hectare aangelegd, een gebied dat zo is ingericht dat allerlei soorten planten en dieren zich er thuis zullen voelen. Dit zal een heel rijk gebied worden als het gaat om bijzondere flora en fauna, niet in de laatste plaats omdat het water van de plas van zeer goede kwaliteit is.
Vanuit de uitkijktoren (West plas) kun je het hele gebied overzien! Of is het een vogelkijkhut? Vogelaars melden dat het een prachtig gebied is om te vogelen en dat er inmiddels al meer dan 131 soorten zijn waargenomen.