Rondje Kersenboomgaard / Haarrijnseplas | 3 km
Leuk dat je de wandelroute rond de kersenboomgaard aan de Thematerweg wilt lopen! Al meer dan 45 jaar is de hoogstamboomgaard aan de Thematerweg in Haarzuilens in het bezit van de familie Oosterom. Er worden 38 soorten kersen geteeld en elk jaar komen er nog soorten bij.
Verder wandel je langs de Haarrijnseplas. De route is circa 3 km en duurt ongeveer 45 minuten.
Route informatie
Startpunt: Kersenboomgaard De Themaat – Thematerweg 10k, Haarzuilens
Loop dan over het fietspad langs de Themater richting Vleuten. Bij de eeuwenoude boerderij bij de rotonde rechtdoor de Smalle Themater in.
Hier na 200 meter de onverharde pad de Thematervelden in, richting de Haarrijnseplas.
Bij de plas naar links en pad volgen. Oversteken bij Maarssenseweg. Wandelpad vervolgen langs de plas, wat door de ecologische zone loopt langs de Haarrijnseplas. Halverwege staat een vogelkijkhut.
Aan het einde van de Haarrijnseplas, ga je linksaf, weer terug richting de Thematerweg.
Daar kom je uit bij de Hoeve Wielrevelt, waar ook het kantoor van Natuur Monumenten – Landgoed Haarzuilens zit. En je bent bijna weer op je startpunt gekomen om nu te genieten van de kersen.
eind april / begin mei kun je ook bij de naast gelegen Plattelandswinkel Haarse Gaard de bloesemwandeling maken (1 km) door hun appel- en fruitboomgaard. Informeer even bij de winkel.
Je kunt nog even oversteken naar de Beleefboerderij – Geertjeshoeve met oa geitjes en een plattelandswinkel. Er is trouwens ook een plattelandswinkel 50 meter aan de andere zijde van Hoeve Wielrevelt (De Haarse Gaard).
Kersenboomgaard Oostrom
In Haarzuilens heeft Oosterom Kersen, een hoogstamboomgaard die nog bewerkt wordt zoals het vroeger ook altijd ging. En die vind je niet meer zoveel in Nederland. Hoogstamboomgaarden zijn al bekend uit de middeleeuwen bij kloosters en kastelen, zowel voor eigen gebruik als handel. Rond 1946 is deze boomgaard aangeplant en er zijn bomen, die zo oud zijn als de boomgaard!
Een hoogstamboomgaard is een karakteristiek landschapselement, bestaande uit meerdere fruitbomen op een weide. Het areaal hoogstamboomgaard in Nederland is de afgelopen 50 jaar zeer sterk afgenomen. In het buitenland wordt de natuurwaarde een steeds belangrijker argument om hoogstamboomgaarden in stand te houden of opnieuw in te richten.
Tijdens de wandeling kun je in de oogstmaanden op doordeweekse dagen zien hoe de plukkers met de hoge ladders de kersen plukken en de heuers (vogelverjagers) de spreeuwen wegjagen. Dit gebeurt 13 uur op een dag, en soms nog langer, de vogels trekken weer weg in de avond.
De kersenboomgaard en Tess Huisje aan de Thematerweg is in de maanden juni, juli en augustus iedere dag open van 9.00 tot 22.00 uur.
De Haarrijnse plas
Je loopt langs de Haarrijnse Plas. Dit zijn 2 plassen die naast elkaar liggen. De oppervlakte is in totaal ruim 90 ha. Aan deze kant van de weg is een natuurplas, aan de andere kant van de weg is een recreatieplas gemaakt, waar o.a. gezwommen kan worden.
De plas is géén natuurlijke plas, maar ontstaan doordat er zand is weggezogen is voor de bouw van de wijk Leidsche Rijn; het zand uit de plassen is ook gebruikt voor de verbreding van de A2 en door de Spoorwegen voor de spoorverdubbeling. De verkoop van het zand uit de Haarrijnseplas maakte het mogelijk om de plassen in te richten als recreatie- en natuurgebied.
In natte tijden wordt de Haarrijnse plas ook gebruikt om overtollig regenwater uit de Leidsche Rijn op te vangen en in droge tijden kan er weer water naar drogere delen worden gebracht. Het water in de plas schoon en kraakhelder.
Langs de zuidoever van de westelijke Haarrijnse Plas is een ecologische zone van ruim 50 hectare aangelegd, een gebied dat zo is ingericht dat allerlei soorten planten en dieren zich er thuis zullen voelen. De verwachting is dat dit een heel rijk gebied wordt als het gaat om bijzondere flora en fauna, niet in de laatste plaats omdat het water van de plas van zeer goede kwaliteit is.
Vanuit de uitkijktoren (V) kun je het hele gebied overzien! Of is het een vogelkijkhut? Vogelaars melden dat het een prachtig gebied is om te vogelen en dat er inmiddels al meer dan 131 soorten zijn waargenomen.