De mooiste VINEXwandeling – Leidsche Rijn | 14 km
In het boekje “De mooiste vinexwandelingen” staat natuurlijk ook een wandeling door Leidsche Rijn beschreven. Want Vinexwijken, iedereen vindt er wel iets van. In deze wandeling door Leidsche Rijn rekenen stedenbouwkundige Paul Kurstjens en omgevingshistoricus Kees Volkers meedogenloos af met de vooroordelen over de plekken waar niemand ooit dood gevonden zou willen worden. Maar ontdek zelf dat de Vinex en dus ook Leidsche Rijn echter, leuker, levendiger en verrassender is dan Marken, Volendam en Bronckhorst bij elkaar.
Het Vinexvrouwtje (Marieke Dubbelman uit Leidsche Rijn) doet in deze gids als ervaringsdeskundige met haar vroegere columns over wonen en leven in de VINEX nog een schepje bovenop: want de VINEX leeft!
Boek: De mooiste VINEXwandelingen
Auteurs: Kees Volkers en Paul Kurstjens
Prijs: € 16,95
Bekijk hier de gids
Bestellen
Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 176 pagina’s
ISBN: 978-90-78641-53-7
Op de website frankwandelt.nl beschrijft Frank van der Meer nav dit boekje de route.
Op deze stille zondag wandelen we door Vinex-wijk Leidsche Rijn. Ja, je leest het goed: geheel vrijwillig begeven we ons een volle wandeldag in een Vinex-wijk. Zo’n wijk waarvan ik altijd dacht: ik wil er nog niet dood gevonden worden. Is het een mooie wandeling? Nee. Is het een boeiende wandeling? Ja in het kwadraat! Ga ook lekker Vinex-wandelen! De route is beschreven in 2016, maar bij plaatsing op deze website geactualiseerd naar de situatie 2019)
Route door Leidsche Rijn
Vanaf het station Leidsche Rijn met laatste bouwputten om je hen, loop je naar de eerste highlight: de markthal (Perron 9) op het Berlijnplein. Die bestaat uit de oude overkapping van Utrecht CS uit 1895. Snelweg A2 dendert hier onder je door, maar daar merk je niks van. Let ook even op de opvallende megabioscoop die overal bovenuit torent.
Italiaanse populieren
Via slaapverwekkende hoogbouw wandel je langs Leidsche Rijn Centrum en al snel stuit je op weer iets bijzonders: een 4 kilometer lange holle graslaan, geflankeerd door Italiaanse populieren. Heel leuk: eens per jaar zetten bewoners van Leidsche Rijn zich hier aan de langste ontbijtdis van Nederland: 500 meter.
Glaasje gemeentepils
De rij oneindig ijle populieren markeren de loop van de Rijnkennemer pijpleiding. Die transporteert sinds 1957 water van het Lekkanaal naar de Kennemerduinen. Daar wordt het grondig gezuiverd. Vervolgens tappen ze er in Amsterdam heerlijke gemeentepils van.
Schommelen met uitzicht
En zo gaat het maar door met bezienswaardigheden. Park Hoge Weide bijvoorbeeld, aangelegd op een voormalige vuilnisbelt. Hier vind je hoge heuvels met bovenop als blikvangers ‘panorama-schommels’. Lekker schommelend kijken kinderen uit over Leidsche Rijn en omstreken.
Leidsche Rijn: verstild kanaal
Verderop komen we bij het water de Leidsche Rijn zelf, de naamgever van deze Vinex-wijk. Op het verstilde kanaal dobberen nu wat dromerige meerkoeten. Maar ooit was het een druk bevaren watersnelweg. Die werd al in de Middeleeuwen gegraven, en in 1664 verbreed en uitgediept voor het vrachtvervoer over water.
Groentetuin van Utrecht (’t Zand)
En dat is een van de troeven van deze wandeling: je komt langs splinternieuw, maar ook langs stokoud. En soms worden die twee heel mooi vervlecht. Zo torenen tussen nieuwbouw hier en daar oude schoorstenen omhoog. De stroomruggen van de Oude Rijn, waar je hier overheen loopt, fungeerden eeuwenlang als de groentetuin van Utrecht. De schoorstenen herinneren aan de kolengestookte kassen.
Romeinse schepen
Leidsche Rijn bezit zelfs trofeeën van voor onze jaartelling. In een van de eerste wijken werd op één dag de complete infrastructuur van de Romeinse grens gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Dat was de start van omvangrijk archeologisch onderzoek, het grootste ooit in Nederland gedaan. Romeinse schepen en wachttorens legden ze bloot. Plus talrijke mooi bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen.
Castellum Hoge Woerd
Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van datzelfde fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren vind je een archeologisch museum, een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie en een café-restaurant.
Aangenaam uurtje
Voor het Castellum moet je even van de route af. Het is zeker een bezoekje waard, een van de Romeinse schepen is behoorlijk gaaf uit de aarde opgedolven en ligt ‘opgebaard’ in het museum. Wij verpozen er een bijzonder aangenaam uurtje en leren spelenderwijs van alles over de rijke geschiedenis van dit gebied.
Pergola in Maximapark
Verder wandelen we over de route die als een boa constrictor dwars door Leidsche Rijn kruipt. En we zien te veel om op te noemen. In het Maximapark bewonderen we De Pergola, een 6 meter hoog en 3,5 kilometer lang kunstwerk met vormen die aan honingraten doen denken. En in het Loyd Webberhof zijn we onder de indruk van de bijzondere architectuur met houten loopbruggen.
Vrije kavels
Leidsche Rijn is niet alleen hoogbouw wat de klok slaat. We zien ook bouwsels die bewoners zelf hebben neergeplant op hun vrije kavels. Waaronder een paar spuuglelijke, maar zeker ook een paar bezienswaardige exemplaren.
Broederschapshuisjes van Vleuten
Verder trekken we over Het Lint, een 8 kilometer lang skate-, wandel- en jog-parcours. Het wegdek is afgebiesd met grappige margrietjes, en gelardeerd met bijzondere bankjes. En dan belanden we in het fraaie centrum van Vleuten. Middeleeuwse kerk, brouwerij van weleer, broederschapshuisjes uit 1624. Flink contrast met Leidsche Rijn. Wát een leuke wandeling al met al!