KidsRoutes

Kinderbeleving fietsroute | 14 km

Op zoek naar een leuke fietsroute met allerlei leuke, verrassende plekken om met de kinderen onderweg even te stoppen om te spelen, dieren te aaien, kasteel te bekijken of voor een drankje en hapje. Dan is deze route van 14 km rondom Haarzuilens en Vleuten echt een aanrader. De route is bijna geheel over fietspaden.

Startpunt
Als startpunt is gekozen de ingang bij het evenemententerrein Máximapark / Europaweg. Maar je kunt natuurlijk overal beginnen.
Fiets een klein stukje tot je bij het echt Lint bent en sla hier rechtsaf het brede Lint op.
Na zo’n 300 meter sla je links de Beukenboslaan in. Rij deze helemaal uit. Dus oversteken bij Alendorperweg en langs het kunstwerk de Barricade en over de hoge Lelievijverbrug. Tot je weer op het Lint uit komt. Hier links af het Lint op.

Máximapark / het Lint
Op het Lint fiets je zo’n 1.5 km al slingerend langs het Máximapark onder andere onder het spoor door. Tot dat je bij de kruising komt met de Smalle Themaat/ Enghlaan. Ook staat hier een calisthenics apparaat. Hier sla je links af de Smalle Themaat in. En ga je over de fietsbrug. Misschien even genieten van het uitzicht? Voorzichtig naar beneden fietsen en het Lint oversteken en de Smalle Themaat vervolgen.
(Je hebt hier ook de mogelijkheid om toch even naar rechts het Lint op te gaan en kort bij de Haarrijnse plas te stoppen. En eventueel zelfs om de oostelijks plas heen te fietsen. En via fietspad naast de Maarssenseweg weer op de route te komen.)

Boerderijen
De Smalle Themaat is al een hele oude weg en dat zie je wel aan de vele monumentale boerderijen langs de weg. Bij de rotonde met de Maarssenseweg rechtdoor het fietspad langs de Thematerweg vervolgen. Halverwege heb je diverse leuke stop mogelijkheden. Kersen eten in de zomer bij het kersen verkoophuisje, geitjes aaien en iets eten/drinken bij de Geertjes hoeve of fiets stallen bij Hoeve Wieltevelt en daar de 3km lange Natte Laand ontdekroute te lopen.

Haarzuilens
Weer op de fiets vervolg je de route over de Thematerweg richting het pittoreske dorpje Haarzuilens. Een rondje om de pomp op de Brink fietsen is zeker een aanrader. Weer terug bij de Thematerweg fiets je nu rechtdoor de Eikslaan in. Na 200 meter de Bochtdijk rechtsaf inslaan.
Kijk halverwege even omhoog naar het bruggetje van boomstammen. Maar schijn bedriegt, de brug is van beton gemaakt.
Je kunt bij de ingangspoort van Kasteel de Haar even over de brug fietsen en een blik op het Kasteel werpen. Of misschien toch een wandeling door de tuin of zelfs het kasteel zelf maken.

De Rivier
Weer op de fiets zie je dat de Bochtdijk kruist met de Rijndijk. Deze oversteken en Lagehaarsedijk in fietsen. Hier even opletten, er kan een auto rijden. Op het einde naar links het Kortjakspad in fietsen. Bij de kruising met de Breudijk naar rechts op het fietspad. Na zo’n 500 meter kun je dit fietspad langs de drukke weg verlaten en sla je links af. Tussen de weilanden gaat het pad tot je over de brug op de Bijleveldweg komt. Hier links.
Net na huisnummer 2 kun je weer de Bijleveldweg verlaten voor het fietspad de rivier. Je komt dan na een paar honderd meter op de Parkweg en gaat rechtsaf richting het spoor. Het fietspad gaat circa 1 km langs het spoor en je fiets langs de Hamtoren (vroeger was dit een kasteel).

Spoortunnel
Als je bij de verlengde Parkweg uit komt, heel even naar links en na 100 meter de Broederschapslaan in (rechtsaf). Deze fietsen tot je bij de achterzijde van de huizen komt. Deze weg inslaan en je kunt zo de Dierenweide Vleuten bekijken. Op het einde van deze staart naar rechts de Professor Titus Brandsmalaan in. Na 50 meter de spoortunnel nemen. Welke mooie tegels heeft deze onderdoorgang. Wist je dat alle 4 de onderdoorgangen andere afbeeldingen hebben?

Vleuterweide
Na het spoor Links en rechts, het fietspad richting Vleuterweide volgen door de Paddenstoelenlaan. Bij de Stroomruglaan oversteken en fietspad vervolgen die hier Passiebloempad heet. Bij de Boterbloemsingel linksaf en langs het water fietsen. Halverwege gaat deze IJzervarensingel heten.
Hier vind je ook de Buurtspeeltuin de Albatros. Als het fietspad na de brug een T-splitsing krijgt hier linksaf richting de Utrechtse Heuvelrug. Deze niet oversteken, maar rechtsaf het fietspad ernaast volgen langs het winkelcentrum Vleuterweide. Pas oversteken bij de Kwalitaria. Je fiets dan door een groen plantsoen met nog wat speeltoestellen oa een Vikingschip. Aan het einde van dit fietspad ben je weer bij de Europaweg, het begin- en eindpunt.

Toch nog zin om even te spelen? Fiets dan nog even het Máximapark in naar de Bosspeeltuin en parkrestaurant Anafora.

(bron en inspiratie: struinen en vorsen.nl)

Route beter bekijken?
Bekijk de route op afstandmeten.nl HIER.
Hou je meer van fietsen via knooppunten, kijk dan HIER (Struinen en vorsen.nl)

kinderbelevenissen fietsroute 14 km Haarzuilens Vleuten