Routes

Fietsroute langs 3000 jr geschiedenis in Leidsche Rijn | 21 km

Al duizenden jaren hebben er mensen gewoond in Leidsche Rijn, Vleuten – De Meern.
Tijdens deze fietstocht van circa 21 km kom je langs diverse plekken waar de geschiedenis nog goed zichtbaar is of er alleen nog verhalen resten van onze 3000 jaar geschiedenis. In een paar uur tijd leer je veel over diverse historische plekken en de mensen die hier lang voor ons geleefd hebben.

Een aantal keer per jaar wordt de fietstocht met gids aangeboden. Leuk voor jong & oud, maar zeker voor nieuwere bewoners.
En anders kun je de onderstaande route zelf fietsen.

Data met gids in 2020
NIEUWE DATA WORDEN GEZOCHT 
Lengte 20 km – circa 3 uur ivm de uitleg onderweg.
Start .. uur bij Broederschapshuisjes in Vleuten /
 NS station Terwijde / Berlijnplein
Kost € 10 pp (kinderen tot 10 jr gratis) en lid Hist Ver € 2,50 korting.
Aanmelden vanaf .., bij Evalien@even-hier.nl tot 2 dgn van te voren.
Bij meer dan 12/14 fietsers, vormen we een tweede groep. Totaal max 24 fietsers.
Bij heel slecht weer kan de fietstocht worden afgelast/verzet. 

 

Route informatie als jezelf de 21 km wilt fietsen.

Rood is historisch gebouw/plek
Blauw is straatnaam waar je fiets.

Startpunt: Station Terwijde (OV fietsen te huur). (Maar je kunt natuurlijk overal starten)
In het rood de historische plekken en tussen haakjes steeds afstandsindicatie. Fietsroute 3000 jr geschiedenis
Veel van de historische plekken worden ook nader beschreven op deze website.

Vanaf het station Terwijde zie je rechts aan de Louis Amstrongboulevard Boerderij Hof Ter Weide, een van de vele ridderhofsteden in ons gebied.

Je fietst echter linksaf langs het spoor over de Hof ter Weijdeweg (1 km), tot de kruising met de Enghlaan (800 mtr). Dit was de oprijlaan vanaf de Utrechtseweg naar Ridderhofstad de Engh (nu restaurant Dengh).

Hier aangekomen kort naar links en weer rechts; het Lint op. Rechts zie je nog de 4 km lange Rijnkennemerlaan met de ondergrondse waterleidingbuizen van Nieuwegein naar Kennemerduin om daar op natuurlijk wijze te laten zuiveren. Over het Lint circa 1.1 km fietsen en langs Haarrijnseplas. Daar zie je ook links de verplaatste Dombomen staan.

Rechtsaf Smalle Thematerweg in fietsen en vervolgen over Thematerweg tot aan T-kruising dorpje Haarzuilens. (2.4 km).
Let onderweg eens op de mooie monumentale boerderijen aan deze eeuwenoude weg.

In Haarzuilens rechts Brinkstraat in en rondje om de Brink. Geniet even van het pittoreske dorpje Haarzuilens. Dan weer terug over de Brinkstraat de Eikslaan in. Rechts door het hek heen kijkend, kun je een korte blik op de kasteeltuinen van het sprookjesachtige Kasteel De Haar slaan met o.a. de kapel in de verte.

Bij de T-splitsing rechtdoor Eikslaan in tot splitsing Haarpad (500 mtr), waar je 2 opties hebt:
a) over het Haarpad (weg) fietsen en bij kruising Joostenlaan (500 mtr) rechtsaf. Uitfietsen richting Hamtoren.
Of b) hier het voetpad van weilanden Wielrevelt op fietsen (rechts/diagonaal) en al slingerend, kom je door de nu weer met historische gewassen begroeide weilanden langs 3 herinneringen uit het verleden (kerkenpadgrondvorm boerderij IJzertijd  – oeverwal oude Rijn) tot je bij de landbouwkunst weer op de Joostenlaan komt. Hier rechts richting Hamtoren. (800 mtr).

Bij t-splitsing met Parkweg, kun je de Hamtoren zien. Met in gedachten erachter de plek van de vroegere schuilkerk D’Hoogt. Op de splitsing echter linksaf richting Dorpsstraat, Vleuten. Deze fietsen tot aan het dorpsplein met de Torenpleinkerk en Broederschapshuisjes (1.2 km). Heb je ook onderweg op de Dorpsstraat de houten travalje gezien van de vroegere dorpssmid?
Vervolg de route via de Pastoor Ohllaan met de Willibrordkerk, om zo rustig om het centrum van Vleuten te fietsen en verder via de Hindersteinlaan.

De rotonde en het Lint kruisen en niet oversteken bij grote kruising Haarrijnserading (1.2 km), maar rechtsaf, onder spoortunnel door waar vroeger Huis te Vleuten stond. Oversteken Huis te Vleutenbaan en Utrechtseweg op.

Na 200 mtr rechts Alendorperweg in. Alle tuinderswoningen in het Máximapark herinneren nog aan het bloeiende tuindersverleden, net zo als die aan de Utrechtseweg en verderop in ’t Zand. Je passeert het voormalige gereformeerde kerkje en de Jeremiebrug (1 km). Deze brug uit 1912 ligt hier pas sinds 2015, nadat hij weg moest ivm spoorverbreding in Utrecht stad.

Na de Jeremiebrug links, weer verder over de Alendorperweg, tot je weer het Lint treft. Hier naar rechts, rotonde over, even links op het Lint, naar de Romeinse wachttoren en hier over het grindpad, door de perenboomgaard, langs het Romeinse badhuis naar het Castellum Hoge Woerd (1,2 km).
Het Castellum staat op de plek waar inderdaad vroeger ook ooit een Romeins Castellum heeft gestaan. Binnen kun je het schip De Meern 1 bekijken, de trans op te lopen om uitzicht te bewonderen, het gratis museum (rechterhoek vanaf hoofdingang) bezoeken.

Je vervolgt via de Groenedijk de route (2 km), die zeker 1000 jaar is, maar mogelijk ook al door Romeinen belopen is. Aan het einde de Langerakbaan oversteken en Burgemeester Verderlaan in (300 mtr). Hier staan op het eind nog een paar jaren ’30 woningen die de oprukkende stad Utrecht vanuit Vleuten destijds een halt moesten toeroepen.

In Langerak (rechterkant) heeft ook een tak van de Romeinse Limes gelopen. Onder het met asfalt afgedekte schoolplein om de hoek, liggen nog veel archeologische Romeinse resten, die wachten tot er over 50 of 100 jaar weer betere onderzoekstechnieken zijn.

Op het einde van de Burgemeester Verderlaan links de Zandweg op (200 mtr) en langs de Leidse Rijn. Aan de overzijde staat de Metaal Kathedraal een vroegere RK kerk met nog steeds een prachtige interne dakcontructie. Aan het einde van de Zandweg bij de Stadsdamburg zien we Huize Voorn staan. Nu een statig herenhuis, ooit 100 meter verderop een Ridderhofstad.

Over de Stadsdambrug links de Rijksstraatweg in en onder de A2 fietsen, langs de Leidse Rijn, de naamgever van de wijk (700 mtr). Net voor het Amsterdamrijnkanaal, aangelegd tussen 1933 – 1954, zien we ook de huidige sluis met de Aanvoerder. Hier rechtsom omhoog, het fietspad volgen en over het dijkje in het Willem Alexanderpark fietsen tot aan het Berlijnplein met de bioscoop (2 km).

Wist je trouwens dat de A2 in 1954 gereed kwam en in 1956 er de eerste file van Nederland stond.
Trouwens de A12 tussen Woerden en Utrecht kwam gereed in 1939.

Achter de bioscoop Pathé zien we weer een van de historische en monumentale boerderijen. Dit is Roodnoot met nu stal Thamen. Op het Berlijnplein staan de honderd jaar oude gietijzeren perronkappen van Utrecht CS en deze heten nu Perron 9.

Via de Parijsboulevard doorsnijden we Leidsche Rijn Centrum (400 mtr) en via de brug aan de Grauwaartsingel direct rechts de Jan Wolkerssingel in fietsen. Aan de rechterkant zien we dan de oude restanten van de Dirck Hoetweg en de oude Rijn oever en restanten van weer een ridderhofstad den Hoet.

De Jan Wolkerssingel heet na kruising Rijnkennemerlaan de Vuurvlindersingel. Hier rechtsaf bij de fietsboulevard. We passeren hier het Park Grootzandveld met ook weer vele archeologische schatten in de grond.
Aan de achterzijde van het scholencomplex (Bredeschool ’t Zand) zien we diverse overblijfselen van de tuinders geschiedenis zoals oa de schoorsteenpijpen van de kasverwarming. Ook stond in deze buurt de grote bloemenveiling vanaf de jaren ’70 en heet deze buurt met gele huizen de Veiling.

De fietsboulevard steekt je over bij de weg ‘t Zand en na 50 mtr rechts, langs de sloot fietsen en via Kees van Dongelsingel kom je weer bij het startpunt Station Terwijde uit. (500 mtr).

Wil je echt uitleg krijgen over de historische plekken dan kun je ook mee tijdens één van de fietstochten met lokale gids. Zijn er data gepland dan staan deze boven aan het bericht en hier. Ook is het mogelijk om met gids deze fietstocht te boeken voor een eigen groep.
Ook vind je op deze website van de meeste plekken een beschrijving op deze website.
Ten slotte is ook de lokale Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn een bron van informatie met oa kwartaalblad, lezingen en activiteiten. www.histvervdmh.nl.

Routekaartje met orientatie indicatie.
Er kan natuurlijk overal gestart worden. Op deze kaart echter bij NS station Terwijde.

Fietsroute 3000jr geschiedenis Leidsche Rijn

Voor de Historische vereniging hebben we de route ergens anders laten beginnen (Vleuten – dorp) en fiets je tegen de klok in. Tevens is er voor hen een leuk kort filmpje gemaakt over deze route. Bekijk deze HIER.

Link naar de route
1    Startpunt NS station Terwijde
4    Dombomen – Haarrijnseplas
9    Brink – Haarzuilens
14  de Hamtoren – Vleuten
18  Torenpleinkerk – Vleuten
23 Jeremiebrug – Vleuten
26 Castellum Hoge Woerd – De Meern
35 Huize Voorn – Leidsche Rijn
38 Perron9 – Leidsche Rijn