activiteiten 2020NatuurRoutes

Groene Wissel wandeling | 12 km

NS Terwijde – Máximapark – Vleuten – Haarrijnse Plas
In deze wandeling verbinden we diverse groene gebieden in Leidsche Rijn en Vleuten met elkaar. En handig startpunt is NS Station Terwijde (of NS Station Vleuten). De route loopt via diverse oude weggetjes en nieuwere wandelpaden door het bijzondere Máximapark ( zo groot als de Utrechtse binnenstad) met diverse veelzijdige plekken. Daarna gaat de route een stukje door het dorpse Vleuten om weer te vervolgen door de landerijen en weilanden van Natuur Monumenten Haarzuilens. Een onverhard pad gaat daarna door het groen van De Thematervelden, langs de Haarrijnse plassen. En met een verrassende afsluiting komt je weer bij station Terwijde terug.
een route zowel voor wijkbewoners als ook andere Utrechters echt een aanrader. Zie deze wandeling als een kennismaking met nieuwe natuur in stedelijk gebied. Ook rust- en stiltezoekers zullen met deze wandeling onvoldoende aan hun trekken komen.

LA = Linksaf / RA = Rechtsaf / RD = Rechtdoor. Kijk ter oriëntatie ook regelmatig op het kaartje.

Startpunt: NS Station Terwijde (of NS Vleuten – zie latere aanwijzing)
Onderaan de trap van het station LA en de Vleutensebaan oversteken.
Daar RA; fiets/voetpad langs die Vleutensebaan volgen. Bij de Carel Willinkstraat RD blijven gaan. Kort daarna, bij het stoplichtenkruispunt / hoek kinderdagverblijf LA (Utrechtseweg).
Bij Kruising met Parkzichtlaan LA. Deze na circa 100 meter oversteken en ook het verharde Lint oversteken. Je komt nu op onverhard pad in het Máximapark

Máximapark
Dit pad loopt je circa 200 meter in tot de T-splitsing. Hier LA. Hier zie je de Parkpergola met op elk hoekstuk een uniek dier verwerkt. Met een flauwe bocht (klokgewijs) loopt je zo naar de ingang van het Vlinderhof. Heb je tijd loop het dan zeker even in om te genieten van deze tuin van de beroemde tuinarchitect Piet Oudhof. Vervolg je route op het wandelpad met 2x een smal bruggetje. Tot dat je bij het verharde Beukenboslaan bent en je de Lelievijver brug aan je rechterkant hebt. Hier LA en passeer het “autowrak”-kunstwerk: de Barricade. Doorlopen tot je de Alendorperweg kruist. Hier LA en langs het voormalig Geformeerde kerk en ruim voor de Jeremiebrug (lag ooit in Centrum Utrecht) RA het Ida Mariapad inslaan. Daar staat bijna direct het kunstwerk de Wood Chapel. Kijk ook eens binnen naar de kleurrijke tekeningen. Het pad vervolgen en door de Samenloop tot dat je bij het brede Lint weer uit komt. Hier RA. Zo’n 150 meter hierover lopen en dan RA naar de Japanse Tuin via het Pater Mendelpad. In mei kun je hier genieten van de vele bloeiende rododendrons.
Na dit pad steekt je de grootste houten brug over in het Máximapark over de Vikingrijn. Na de brug LA het Isidoruspad in. Twee keer een bruggetje over en bij driesprong LA en weer een brug over terug naar het Lint. Het Lint volgen, onder andere langs het Kunstwerk Lichtbaken en onder het spoor door.

Vleuten – dorp
Bij de rotonde LA en verlaat u het Máximapark. Hier loopt een schelpenpad (Willibrordpad) langs de Hindersteinlaan en de eeuwenoude Vleutense Wetering. Vanzelf gaat u links aanhoudend de Pastoor Ohllaan in. Deze uitlopen langs Willibrordkerk tot aan het Centrum van de oude dorp Vleuten. Hier LA , langs de oude Brouwerij en aan de overzijde staan de witte Broederschapshuisjes met een klein gratis museum. Je loopt door en dat is dan de Dorpsstraat geworden. Bij nr 34 steek je over RA de Houtwerf in. (Wil je starten bij NS Station Vleuten dan loopt je de John F Kennedylaan in en kom je bij nr 30 op de Dorpsstraat). Na 300 meter kun je LA het Haarpad op.

Landgoed Haarzuilens – Wielrevelt
Het Haarpad is een eeuwenoud pad wat vroeger de bewoners van Haarzuilens gebruikte om naar de Kerk in Vleuten de gaan op zondag. Na 800 meter Haarpad (1x kruisen met Joostenlaan) neem je RA een wandelpad door de weilanden. Sowieso zijn er diverse andere wandelpaden aangelegd door Natuur Monumenten. Het wandelpad komt uit op de Thematerweg. Hier 100 meter RA langs de Thematerweg en bij Hoeve Wielrevelt LA. Hier zijn diverse mogelijkheden om even te pauzeren (Plattelandswinkel Haarse Gaard, Geertje Hoeve, Hoeve Wielrevelt en Tess Fruithuisje).

Haarrijnseplassen
Na 300 meter op dit pad RA richting de Haarrrijnseplas. Misschien hier even zoeken, maar er loopt een fijn wandelpad langs de oever door de Thematervelden. Onderweg staan hier ook diverse leerzame informatieborden. Halverwege de eerste plas staat ook nog een vogelkijkhut. Misschien zie jij ook wel een bijzondere vogel hier. Het onverharde pad vervolgen en de Maarssenseweg oversteken en het wandelpad vervolgen door de Thematervelden. (Honden hier NIET toegestaan).

Terwijde
Het wandelpad komt weer uit op het verharde Lint. Hier RA. Bij de kruising met Smalle Themater LA en het pad omhoog nemen. Doorlopen tot je weer over het Lint kunt en de Enghlaan in loopt. Bij de knik in de weg RA (anders kom je bij het heerlijk terras van Dengh uit) en dit heet nog steeds de Enghlaan. In de volksmond heet deze het Perenlaantje en je merkt vanzelf wel waarom.
Voor Kinderopvang de Boerderij op nr 6 LA het wandelpad in dat tussen de huizen loopt. Deze 500 meter uitlopen tot je op de Franz Leharzsingel komt. Hier RA en de Operettelaan oversteken. Hier zie je het grote drinkwaterpompstation van Utrecht, ook wel de Walvis genoemd. Voor dit gebouw LA een wandelpad op dat snel overgaat in een lange houten vlonder. Dit pad komt uit bij een paar grote gele kunstwerken genaamd de Waterbeesten. RA langs de Musicallaan lopen en het Winkelcentrum tot je weer bij het NS station Terwijde staat.

Routekaart
Link naar kaartje op afstandmeten.nl HIER.

Inspiratie: Wandeling Groene Wissels 2010 / wandeleninbeeld.nl

Groene Wissel wandeling Terwijde Vleuten