HaarzuilensHistorieRoutes

Fietsroute langs de hazen van Haarzuilens | 32 km

In het vroege voorjaar, vooral tussen februari en april, rammelen de hazen. Dan vechten de mannetjes met elkaar om de vrouwtjes. Ze slaan elkaar met hun achterpoten en dat is altijd een heel spektakel. Maar ook zonder rammelende hazen is deze tocht de moeite waard. Zo kom je langs het sprookjesachtige kasteel de Haar, waar je in Gasterij Wielrevelt kunt eten, drinken en ontdekken. De tocht gaat verder langs veenplassen, polders, moeras en moerasbos. En door de oude dorpskernen van plaatsen langs de Vecht.

Knooppunten fietsroutes

40 -> 400 -> 40 -> 401 -> 40 -> 12 -> 110 -> 14 -> 05 -> 051 -> 03 -> 84 -> 85 -> 27 -> 49 -> 490 -> 49 -> 48 -> 47 -> 470 -> 45 -> 450 -> 46 -> 461 -> 18 -> 16 -> 13 -> 40

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Startpunt
Hoeve Wielrevelt

Aanrijdroute auto
Grote gratis parkeerterrein aan Thematerweg, Haarzuilens.
Bij Hoeve Wielrevelt is er een gehandicaptenparkeerplaats op het erf van de hoeve, Thematerweg 10, Haarzuilens.

Bereikbaar openbaar vervoer
Vanaf NS-station Vleuten is het ongeveer 15 min. lopen naar Hoeve Wielrevelt aan de Thematerweg in Haarzuilens.
Vanaf NS-station Utrecht Centraal bus 127. Uitstappen bij bushalte Joostenlaan, Haarzuilens.

Restaurant
Hoeve Wielrevelt of Geertjeshoeve.

De route

Startpunt

1 Landgoed Haarzuilens (400)
Ten westen van Utrecht ligt landgoed Haarzuilens met het sprookjesachtige Kasteel de Haar. Het dorp Haarzuilens met de rood-wit gekleurde luiken en de landerijen met de boerderijen maken het landschap af.

2 Gasterij Wielrevelt (401)
Behalve eten uit de moestuin en het landgoed, valt hier van alles te doen. Je kunt er leren vilten, kinderen kunnen er hun eigen onkruidpesto of bloembommetjes maken. En er is een vlindertuin, aangelegd door Natuurmonumenten en de Vlinderstichting

3 Kasteel de Haar (110)
Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers. Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt  en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt.

4 TOP Breukelen (051)
De Vechtstreek dankt haar naam aan de rustiek slingerende rivier de Vecht met aan beide oevers 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen.

5 De Tienhovense Plassen (490)
Dat hier veen werd gewonnen zie je hier heel goed in het patroon van het landschap.

6 Fort Maarsseveen (470)
Een klein fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bezoekers zijn welkom om het fort van binnen te bezichtigen (kanonskamer, kruitruimte), een tentoonstelling te bezoeken of iets te eten of drinken op het heerlijke terras.

7 Kasteelmuseum Slot Zuylen (450)
Zuylen ontleent haar naam aan het geslacht Van Zuylen. Deze familie bezit het slot tot in de 15de eeuw. Overigens duikt dit kasteel voor het eerst op in documenten die dateren uit het jaar 1247. Het grondgebied krijgt men in eeuwigdurende erfpacht van de Abdij Oostbroek.

8 Buitenplaats Goudestein (461)
Jan Jacobzn Bal alias Huydecoper koopt hier in 1608 een eerste stuk grond, waarop een boerderij De Gouden Hoef staat. Na de dood van zijn vader erft Joan Huydecoper dit bezit en besluit tot nieuwbouw. Met de bouw van Goudestein ontstaat een van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht.

 

Bron: website Natuur Monumenten.