activiteiten 2020Routes

Fietsroute Lage Weide – Amsterdam-Rijnkanaal | 17 km

Een afwisselende fietstocht langs industrieel erfgoed en veel water zoals het Amsterdam-Rijnkanaal en stukje Merwedekanaal en Leidse Rijn.
De route is in te korten door ergens een brug eerder over het Amsterdam-Rijnkanaal te nemen. Zo is de route ook in stukken te wandelen.
Gehelew route is circa 17 km lang.

Beginpunt Hogeweidebrug (Gelebrug), Leidsche Rijn zijde
Neem het naar beneden lopende fietspad wat naar Boerderij RoodNoot loopt. Beneden heet deze Oude Vleutenseweg. Deze tot aan Amsterdam-Rijnkanaal fietsen en linksaf onder het spoor door.

Lage Weide
Daar gaat hij over in de Elektronweg. Het fietspad langs het spoor en deze weg volgen.
Bij de hoek rechtsaf en dit is de Atoomweg. Deze circa 2 km fietsen en bij het grote kruispunt met oa stoplichten rechtsaf de Plutoniumweg in. Bij de T-splitsing rechtsaf de Isotopenweg in. Deze helemaal uitfietsen, zodat je ook langs de kunstwerken: Waterwerken komt. Misschien is zelfs de werkplaats van de kunstenaar Ruud Kuijer wel open en mag je een kijkje nemen in het bezoekerscentrum helemaal op de kop. Alles bekeken? Dan omkeren en Isotopenweg terugfietsen tot spoortunneltje. Hier rechtsaf zodat je na nog een keer rechtsaf op Sophialaan komt. Hier meteen fietspad naast spoor omhoog nemen. Er is namelijk een smal fietspad op de Demka spoorbrug om over te steken.
Fietspad weer naar beneden en links het spoor onderdoor de Havenweg in.

NIEUW en tijdelijk: in de zomer 2020 is er een nieuw Stadsstrand aan de DEMKA kade geopend. Doordeweeks vanaf 17 uur en in het weekend vanaf 12 uur is deze open voor publiek. Fun fact: het nieuwe strand is vernoemd naar de Demka-spoorbrug die je vanaf daar ziet.

Schepenbuurt
De Havenweg volgen en o.a. de Werkspoorbrug over. Hier zie je ook de Werkspoorkathedraal liggen.
Na de brug heet het de Keulsekade. Deze gewoon volgen langs het water. Zo kom je langs de Eneco Warmtecentrale Merwedekanaal. Ook hier weer een brug over en Keulsekade volgen.

Genoeg gezien en gefietst voor vandaag of de route gewandeld? Ga dan met de fiets voor het spoor links de Galjioenstraat in om daar onder het spoor weer rechts te gaan om zo voor de Douwe Egbertsfabriek langs het fietspad over de Gelebrug te nemen naar het beginpunt. Te voet wel het spoor onderdoor en daar de voetgangersbrug omhoog nemen. Dan is je rondje circa 9 km.

Oog in Al / Welgelegen
Maar ga je door of begin je hier? Dan de Keulsekade volgen. Het spoor onderdoor en langs de Douwe Egbertsgebouwen. Onder de Spinozabrug door en verder maar weer op de Keulsekade.
Bij de Merwedesluizen oversteken naar de andere zijde van het Merwedekanaal. Hier linksaf de Kanaalstraat in. Fietsen tot de Muntbrug en hier rechtsaf de Leidseweg in fietsen.
Bij de Josehp Haydnlaan oversteken en de Kennedylaan in fietsen.

(Je kunt ook rechtsaf de Joseph Haydnlaan in en via Everard Meijsterlaan (linksaf) naar de Dafne Schippersbrug en daar het laatste stuk naar beginpunt. Dit is dan 4 km korter dan de hele route).

Bij de ingang van zwembad den Hommel ga je het fietspad op. Let wel in het fietspad in het park op.
Fiets je namelijk rechtdoor, dan kom je uit op de Meernbrug en kort je de route in.
Neem je echter de rechterafslag dan blijf je laag tot aan het water en kun je daar via de Roosenveltlaan verder langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Kanaleneiland
De Roosenveltlaan gaat onder de de Meernbrug en vrij snel kun je de Roosenveltboulevard Noord op en zo langs het Amsterdam-Rijnkanaal blijven fietsen. Omdat we met de Prins Clausbrug willen oversteken, kort hiervoor linksaf naar het fietspad op de Churchilllaan. Op de Prins Clausbrug heet het fietspad Bevrijdingslaan.

Papendorp
Het water oversteken en zodra mogelijk het fietspad naar beneden rechtsaf nemen. Bij het water echter links de Groenewoudsedijk in fietsen. Deze helemaal uit fietsen en via een sluisje net voor het Leidsche Rijn informatiecentrum over de Leidse Rijn oversteken. Let hier ook nog even op “de Aanvoerder”. Het fietspad heet hier JC Verthorenkade.

Leeuwesteyn
Ben je nieuwsgierig, dan kun je net na de Dafne Schippersbrug even het fietspad omhoog nemen en over de brug terug naar oog in Al. Op zicht is het zeer bijzonder hoe het fietspad over het dak van de school weer op straatniveau uitkomt.
Anders gewoon verder fietsen over de JC Verthorenkade voor het laatste stukje terug naar het beginpunt.

Route bekijken
Wil je de route bekijken op afstandmeten.nl? Kijk dan HIER.