Routes

Fietsroute langs 3000 jr geschiedenis Vleuten De Meern Leidsche Rijn | 21 km

Al duizenden jaren hebben er mensen gewoond in Leidsche Rijn, Vleuten – De Meern.
Tijdens deze fietstocht van circa 21 km kom je langs diverse plekken waar de geschiedenis nog goed zichtbaar is of er alleen nog verhalen resten van onze 3000 jaar geschiedenis. In een paar uur tijd leer je veel over diverse historische plekken en de mensen die hier lang voor ons geleefd hebben.

Met gids
Een aantal keer per jaar wordt de fietstocht met gids aangeboden door Evalien van’t Veen van Beleef Leidsche Rijn.nl.
Leuk voor jong & oud, maar zeker voor nieuwere bewoners. Geplande data:  najaar 2020 volgen.
Ook zal er vanuit de Historische vereniging op Open Monumenten dag (zaterdag 12 september 2020) de route in 2 delen gefietst worden met gids. Informatie volgt.

Zelf fietsen
Maar je kunt de onderstaande route natuurlijk ook zelf fietsen.
Speciaal voor de Historische Vereniging begint de route bij de Broederschapshuisjes, waarin nu ook een klein en gratis museum gevestigd is.
Bekijk hier de korte film impressie. HIER.

Route informatie als jezelf de 21 km wilt fietsen.

Rood is straatnaam waar u fiets (niet de zijwegen)
Blauw is historische plek

Startpunt: Broederschapshuisjes (Dorpsstraat 1, Vleuten)
Achter de Broederschapshuisjes staat de Torenpleinkerk.
Fiets de Dorpsstraat verder in en onderweg ziet u de paarden travalje voor de deur van de vroegere dorpssmid.
Op Dorpsstraat 41 staat trouwens ook een prachtige monumentale boerderij.

Aan het einde van de Dorpsstraat, de Parkweg oversteken en rechtsaf. En na 100 meter weer rechtsaf de Joostenlaan in.
Op dit kruispunt heeft u zicht op de Hamtoren met achter het spoor de plek van de vroegere schuilkerk ’t Hoogt.
Na 400 mtr Joostenlaan bij het kunstwerk van het Boerenleven, kunt u de verharde weg eventueel vertalen voor een avontuurlijk stukje over het Kerkepad door de landerijen. (U kunt ook gewoon doorfietsen op het verharde weg en bij het Haarpad links tot Eikslaan).
Kiest u toch voor de afslag bij het kunstwerk dan fietst u slingerend door de weilanden van Wielreveld. Onderweg komt u een stukje blootgelegde Oude Rijnoever tegen en fiets u door de plattegrond van een boerderij uit de IJzertijd. Op het einde van dit stukje staat ook nog een herinnering aan de naam Kerkepad, waar vroeger kerkgangers uit Haarzuilens gebruik van maakten als ze naar de kerk in Vleuten gingen op zondag.

Dan bent u nu op de kruising Eikslaan en Haarpad en fiets u rechtsaf de Eikslaan in. Na de kruising met Thematerweg heet deze Brinkstraat en even door fietsen voor een klein rondje Haarzuilens en rond de Brink. Dit dorpje is in zijn geheel verplaatst en opnieuw gebouwd rond 1896 toen het kasteel de Haar geheel herbouwd werd in zijn hedendaagse vorm. Alle roodwitte luiken van de huisjes laten zien dat deze bij het Kasteel horen.
Weer terug fietsen to kruising Brinkstraat met Thematerweg. Hier linksaf Thematerweg in.

Geniet op de Thematerweg vooral van de vele mooie monumentale boerderijen met elk hun eigen details. Net voor de rotonde met de Schoolstraat staat een van de oudste boerderijen in ons gebied. Uit 1658. Bij de rotonde rechtdoor de Smalle Themater in fietsen. Een van de oudste bewaarde weggetjes met knotwilgen en slootjes. Aan het einde bij de kruising met het Lint linksaf en langs de Haarrijnseplas en de 6 Dompleinbomen (deze staan nu in kruisvorm en komen van het Domplein waar destijds de DomUnder werd aangelegd. En verbinden hier oude en nieuwe stad).

Het Lint maakt vanzelf een bocht met de klok mee en u slaat linksaf het fietspad de Rijnkennemerlaan in bij de eerste huizen. Onder deze 4 km lange groenstrook met hoge cipressen liggen meerdere waterbuizen die water van de Lek naar de Kennemerduinen transporteren om daar natuurlijk gefilterd drinkwater te worden. Na ongeveer 2 km slaat u net voor het spoor rechtsaf de Louis Amstrongboulevard in.
Daar staat voor station Terwijde de vroegere ridderhofstad Hof Ter Weide, een van de vele in ons gebied. Nu rest daarvan nog de boerderij, die momenteel vakkundig wordt gerestaureerd.

Na de boerderij, gaat u met het fietspad onder het spoor en station door en steekt u de Vleutensebaan over. Dit wordt de Kees van Dongensingel.
Bij de kruising met de Crouweldijk linksaf het fietspad nemen en kort hierna ’t Zand oversteken waarna het de Hermelijnvlinderdijk heet.
Achter het schoolgebouw staan een paar bewaard gebleven tuindersschoorstenen die bij de verwarming van de glaskassen hoorden die hier een eeuw hebben staan. Het waren moderne tuinders in die tijd.
Rechts zie je ook de Schaapskooi Groot Zandveld. Waar in één van de hoeken Romeinse opgravingen nog in de grond liggen en een grondplaat de plek van een Romeinse wachttoren die hier veelvuldig stonden langs de flink slingerende Rijn destijds aangeeft. Dit gebied is ook onder andere opgenomen in de aanvraag voor Unesco Erfgoed de Limes NL.

Waar het fietspad de t-splitsing met Vuurvlindersingel kruist, linksaf deze in. Hier fietst u langs een stukje loop van de Oude Rijn, waarbij u zelfs nog op een kort bewaard stukje Oude Rijndijk kunt fietsen, als u deze inslaat voor de grote sportschoolgebouw. Daar ziet u ook aan uw linkerhand een eilandje waar vroeger de verdedigingstoren stond van de Ridderhofstad den Hoet wat daar lag en alleen nog boerderij van over is.
De Vuurvlindersingel wordt Jan Wolkerssingel en bij de brug de over het water en rechts kort de Grauwaartsingel op.

Bij de kruising met de Parijsboulevard links deze in fietsen tot boven op het Berlijnplein en hier rechtsaf.
Op het Berlijnplein hebben een aantal gietijzeren perronkappen van Utrecht CS een nieuwleven gekregen en heten nu Perron9.
Leuk om te weten is dat er achter de bioscoop nog een monumentale boerderij staat (Roodnoot) en ook één achter de kunstplek RAUM, waar de Vrijstaat in huisvest).

Net na het grote dienstgebouw van de A2 snelweg die onder u doorloopt, even naar links en weer rechts om zo het fietspad op te kunnen wat verder boven op de A2 loopt. Hier heet het trouwens het Willem Alexanderpark. Hier circa 2 km fietsen tot aan de Nedal fabriek. Hier kunt u met een scherpe bocht links naar beneden, naar de Leidse Rijn (de naamgever van de wijk), die gekanaliseerd is van Utrecht naar Leiden rond 1381.
Ook leuk om te weten is dat dit stuk Amsterdam RijnKanaal in 1938 in gebruik is genomen. Dit stuk A12 in 1939 en de A2 in 1954 klaar kwam.
Wat een sprong vooruit voor het transport van goederen en mensen.
U ziet hier de huidige sluis in de Leidse Rijn en iets verder op de oude stadsdam. Hier fietsen we heen via Rijksstraatweg. Bij de Stadsdam het water over. Hier staat weer een vroegere Ridderhofstad Voorn. (Nu Huize Voorn met in het niet voor publiek toegankelijke park een paar bijzondere duiventillen).

Over de brug heet het Zandweg en deze kort in fietsen. Aan de overkant van de Leidse Rijn staat de Metaal Kathedraal, die zeker eens een bezoek waard is voor een blik op het bijzonder houten gewelf. Echter rechtsaf de Burgemeester Verderlaan in met een paar jaren 30-woningen. De toenmalige burgemeester wilde laten zien aan de oprukkende stad Utrecht dat hier de grens lag.
Bij de kruising met de Akkrummerraklaan linksaf  en deze kort daarna weer rechts in slaan. Achter het schoolgebouw ligt ook weer archeologische Romeinse resten die voor de komende jaren veilig is afgedekt, wachtend op betere onderzoeksmethodes. Na de school het fietspad linksaf op en tot de brug rechts, waarna u de Langerakbaan oversteekt. Het fietspad vervolgen tot de Groenedijk.

De Groendijk links in slaan. Ook dit is weer een eeuwenoude bewaarde weg. Mogelijk hebben zelfs de Romeinen hier over heen gelopen op weg naar het fort in de binnenstad van Utrecht. De Groenedijk bijna 2 km uitfietsen tot u bij het Castellum Hoge Woerd komt. Hier stond destijds een Romeins Castellum aan de oude Rijn, die we al een paar keer zijn tegen gekomen onderweg. Voor het Castellum bevindt zich het badhuis (met VR-bril nu te beleven). In het Castellum bevindt zich een van de best bewaard gebleven Romeinse schepen De Meern 1.
Ook loopt achter het Castellum de Limes van de Romeinen, waar we deze fietsroute helaas niet over heen fietsen.
Vanaf het Woerdplein voor het Castellum kunt u door de perenboomgaard verder fietsen en ziet u nog de replica van een Romeinse wachttoren. Hier linksaf het Lint op. Na goed 100 meter oversteken bij de rotonde en het Lint vervolgen.

Daar waar het Lint de Alendorperweg kruist, deze links inslaan en fietsen tot de kruising met de Jeremiebrug. Deze nemen en verder de Alendorperweg in. De Jeremiebrug komt ook oorspronkelijk uit Utrecht, waar hij weg moest voor een spoorverbreding. Na restauratie is hij in 2015 hier geplaatst en het lijkt alsof hij er altijd al gelegen heeft.  De Alendorper was vroeger een buurtschap waar vele tuinders woonden, wat je soms nog aan de huizen kunt herkennen. En omdat deze de grond goed vruchtbaar hielden, groeien de bomen en struiken in het Máximapark ook zo goed.
Aan het einde van de Alendorperweg links de Utrechtseweg in en oversteken bij de Huis te Vleutenbaan. Wel rechtdoor fietsen naar het spoor toe.
Net voor het spoor staat nog een informatiebord over het vroegere Huis te Vleuten.

Na de spoortunnel links aan houden. Dus kort Hindersteinlaan in en daarna links de Pastoor Ohllaan in.
Net voor de Willibrordkerk (rechts) staat links de oudste boerderij, Puntenburg uit 1633. De Pastoor Ohllaan uitfietsen en dan zie je bij de kruising met de Hindersteinlaan al weer links de Broederschapshuisjes.
Aan de andere zijde van de Dorpstraat staat trouwens ook nog de oude Bierbrouwerij, die met water uit de Vleutense wetering, die er achter stroomt vroeger bier brouwde.

Fietsroute is ook te vinden op Afstandmeten.nl

 

Wilt u echt uitleg krijgen over de historische plekken dan kunt u ook mee tijdens één van de fietstochten met lokale gids. Zijn er data gepland dan staan deze boven aan het bericht en hier. Ook is het mogelijk om met gids deze fietstocht te boeken voor een eigen groep.
Ook vindt u op deze website van de meeste plekken een beschrijving op deze website.
Ten slotte is ook de lokale Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn een bron van informatie met oa kwartaalblad, lezingen en activiteiten. www.histvervdmh.nl.

Routekaartje met orientatie indicatie.

fietsroute 3000jr geschiedenis vanaf BSH