Nieuws

21 jul t/m 1 sept 2019 | SummerPlay – RAUM

Deze zomer worden er aan de drie al eerder geplaatste interactieve installaties bij RAUM, tijdelijke twee installaties toegevoegd. Dit zijn “The Bed” en “Department of the Interior”.
Je kunt de hele zomer hier naar toe en ze ontdekken en ervaren. Je kunt dus gerust thuis blijven en toch veel lol hebben in de buurt.
Bezoektijden: 12 – 20 uur. Entree GRATIS.

The Bed van de Amerikaanse kunstenares Jennifer Rubell is een nieuwe versie van haar interactieve sculptuur ‘The Bed’ (2018-2019). Dit reusachtige bed van 14 bij 20 meter, gestoken in de kleuren van Utrecht, is in feite een enorm springmatras. Het kunstwerk verleidt kinderen én volwassenen uit Utrecht en daarbuiten om met elkaar te komen springen.

Department of the Interior is het werk van de Londense kunstenaar Tom Dale, die graat speelsheid, exuberantie en humor gepaard laat gaan met ludieke participatie. Dit keer dus een zwarte springkasteel sculptuur genaamd ‘Department of the Interior’ (2012). Het kasteel is bestemd voor de publieke ruimte: deze nodigt publiek uit om letterlijk in een gebouw van de overheid te springen. Met humoristische verwijzingen naar de Londense Houses of Parliament, waar de ministeries net zoals kunstwerken vaak gesloten zijn voor de bevolking, en zeker nu tijdens de Brexit.

RAUM plaatst deze twee nieuwe interventies in dialoog met drie andere eerder geplaatste werken op het terrein.
Met Thermae (2018-2019) dompelt Overtreders W de bezoeker onder in de Romeinse en Japanse badhuiscultuur. Thermae is een buitenbadhuis dat bestaat uit objecten voor zowel rust als ontmoeting. Het ludieke badhuis beoogt geen individueel spa-gevoel maar wil juist dat verschillende mensen elkaar op ontspannen wijze ontmoeten.
De ander is Urbanauts (2017) van Architectencollectief Orizzontale uit Rome bouwde het project Urbanauts “a playground dedicated to observation, leisure and encounter”. De Romeins aandoende klimtoren, bootfiets ‘Bora’ en boottafel ‘Sciampagna’ nodigen de bezoeker uit op speelse wijze de omgeving te ontdekken én ervan te genieten.
Het project Garden Sculptures van de in Leidsche Rijn residerende ontwerpers We Are Out of Office, is een anarchistisch geluid in de strakke omgeving van Leidsche Rijn. De 3D-vormen zoeken tot in het extreme, het contrast op met de nieuwbouw wijk om hen heen. Ook kinderen vinden de sculpturen fantastisch en kunnen het niet nalaten erin te klimmen. Geheel op eigen risico dat dan weer wel, maar spanning hoort er natuurlijk wel een beetje bij in de speelse stad van de toekomst.

Curator SummerPlay
RAUM, cultureel stadslab aan het Berlijnplein, heeft Michel DeWilde, curator van de Triënnale Brugge 2015-2018, aangetrokken als curator voor haar toekomstige exposities. Zijn eerste project voor RAUM is SummerPlay, dat geheel in het teken staat van de noodzaak voor speelsheid binnen stedelijk ontwerp. DeWilde is geen onbekende in het Utrechtse, zo cureerde hij voor de Triënnale Brugge de ‘Skyscraper’: de enorme plastic walvis die uit het water verrijst naast TivoliVredenburg.

Daarnaast zijn er bij RAUM op diverse dagen andere activiteiten te ervaren. Of kom gewoon even langs bij het Wijkrestaurant Venster.
Adres: Berlijnplein, Leidsche Rijn Centrum
Meer informatie www.RAUMutrecht.nl