Nieuws

vanaf 15 mrt 2020 | Street art Leon Keer

De bekende Utrechtse street artist Leon Keer maakt eindelijk een schildering in eigen stad. De wereldbekende street artist reist de hele wereld over om muren en pleinen te beschilderen in zijn ‘anamorphic street art’ stijl, waaronder in Mexico, Saudi-Arabië en Australië. Tot nu toe was zijn werk in Utrecht nooit langer dan een paar dagen te bezichtigen. RAUM op het Berlijnplein brengt daar vanaf zondag 15 maart verandering in.

zondag 15 maart
Leon Keer is namelijk op uitnodiging van stadslab RAUM en Street Art Today gevraagd om een 150 m2 grote vloerschildering te maken op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Het werk zal in principe een jaar lang te zien zijn. Op zondag 15 maart begint hij aan het enorme kunstwerk tijdens het gratis minifestival Buurtborrel x Street Art, georganiseerd door RAUM en o.a. Street Art Utrecht. Bezoekers kunnen hem dan live aan het werk zien.

Een 3D vloerschildering van 150 m2
Leon Keer (1980) is wereldwijd bekend vanwege zijn skills in anamorfische street art. Deze techniek wekt de illusie dat je als kijker een 3D in plaats van een 2D schildering bekijkt, afhankelijk van het punt waar je staat. In 2018 won Keer de Benelux Street Art Award voor Best Artist. Toch is zijn werk bij veel Utrechters onbekend, omdat het nergens in Utrecht te zien is.

Street art
Street art staat erom bekend dat het kunst van tijdelijke aard is, omdat de schilderingen in de openbare ruimte worden gemaakt. Het werk van Leon Keer zou oorspronkelijk op de plek van de Hall Of Fame (HOF, een officiële gedoogplek voor straatkunst) op het Berlijnplein worden gerealiseerd. Door de komst van het HOF heeft RAUM voor Leon Keer een andere locatie gezocht. Het werk zal nu op het plein van RAUM worden gerealiseerd en minimaal een jaar zichtbaar zijn.

RAUM
RAUM organiseert exposities en events en geeft met bewoners en bezoekers het toekomstige stadsleven vorm. Leon Keer laat zich voor zijn schildering inspireren door de aankomende expositie en programma ‘RAUM der Lusten’ gecureerd door het Rotterdamse architectenbureau ZUS en te beleven vanaf mei 2020. ZUS ontwerpt een levend schilderij van landschappen, kunstwerken en architectuur op het plein van RAUM, naar het beroemde schilderij van Jheronimus Bosch. Een uitgebreide programmering over voedsel in de stad vult de extreme ruimtes in de expositie aan en onderzoekt of deze ruimtes tot andere ontmoetingen leiden.