KunstNieuws

Nieuwe plek Nomad in Residence

Sinds juli 2020 is een historisch “nieuw” kunstwerk te zien op het landgoed van Metaal Kathedraal. Het kunstwerk Nomad in Residence heeft na 20 jaar haar eindbestemming gekregen na vele omzwervingen in de wijk Leidsche Rijn. Een kraan takelde het 27-ton zware bouwwerk over het water en zette het op zijn plek.

De Nomad is een “architectonisch hoogstandje. Het vertelt de wijkontwikkeling van Leidsche Rijn en jaagt duurzame gebiedsontwikkeling aan. Dit cadeau is van toegevoegde waarde voor het werk van dagelijks werk van Metaal Kathedraal. Klik hier voor foto’s en informatie over de Nomad.
Het pand wordt eind 2020 officieel geopend door wethouder en afdeling cultuur.

Ontwerper: BikvanderPol
Jaar van 1e plaatsing: 2004

Kunstwerk met rijke geschiedenis
Nomad reist al bijna 20 jaar door Leidsche Rijn en werd altijd geplaatst in een gebied van Leidsche Rijn dat op dat moment in ontwikkeling was. Sinds 2019 stond de Nomad daarom vlakbij Metaal Kathedraal, in een van de laatste onbebouwde stukken Leidsche Rijn: de plek waar nu de nieuwe wijk Rijnvliet verrijst.

Er bestaan meerdere Nomads en oorspronkelijk waren deze onderdeel van het kunstproject Parasite Paradise van Beyond Utrecht. Parasite Paradise vormde een ontdekkingstocht naar alternatieve manieren van wonen, werken en samenleven. Deze expositie sloot daarmee goed aan op de visie van Beyond Utrecht om meteen kunst in de nieuwe, openbare ruimte toe te voegen. Tussen 2001 en 2009 zijn er op die manier kunstprojecten door de hele wijk Leidsche Rijn gerealiseerd. In 2013 nam Cultuur19 het beheer van de Nomads over en werden de Units ingezet als tijdelijke woning voor kunstenaars. Zij werkten als ‘Artists in Residence’ oa voor het project Zingende Beelden en het Leidsche Rijn Festival, als locatie voor de bijeenkomsten van KLUB19 en als podium voor Gluren bij de Buren”. Lees hier blogs van kunstenaars die toendertijd vanuit de Nomads werkten.

Woon/werkatelier
Op het eerste gezicht oogt de Nomad statisch maar de zijkleppen kunnen opengeklapt worden en dan vormt zich een hele nieuwe beleving. Zo kan er zomaar een podium of terras gevormd worden, of een performance plek of hang-out. De Nomad kan worden ingezet als woon/werkatelier. De Nomad deed altijd al dienst als huisvesting voor een Artist in Residence. Die functie blijft behouden en in de toekomst kan een kunstenaar vanuit hier werken aan projecten passend bij de missie van Metaal Kathedraal. Daarnaast leent de Nomad zich ook heel goed als verhuur ruimte voor bijvoorbeeld een vergadering”.

De aanwezigheid van de Nomad versterkt de werking van de andere interactieve kunstwerken in de circulaire proeftuin en landgoed Metaal Kathedraal van diverse kunstenaars, wetenschappers en social designers dat bij ons is te bewonderen en te ervaren. Het landgoed is constant in beweging. Met wisselende interactieve installaties, residerende kunstenaars en natuurlijk de veranderende seizoenen onder invloed van onze weelderige geniale natuur. Alle objecten gesitueerd op het landgoed zijn educatieve en interactieve kunstwerken die inzicht geven in oplossingen in de tijd van transitie. Nu nog actueler dan ooit vanwege de voelbare klimaat en gezondheidscrisis. De installaties geven handvatten om verantwoordelijkheid te nemen voor ons menselijk handelen. Het laat zien dat we ook als mens kunnen leven, wonen en werken zonder destructieve sporen na te laten voor onze leefomgeving. Verken het terrein en ons monumentale pand en ontdek wat de kennis, kunde en kracht van de natuur voor jou kan betekenen.