HaarzuilensNatuurRoutesTop 15

Landgoed Haarzuilens

Kom fietsen of wandelen in dit oer-Hollands landschap met bloemrijke weides, slootjes en knotwilgen. Het Groene Hart in optima forma. Landgoed Haarzuilens is een prachtig natuurgebied voor een dagje uit, met of zonder kinderen.  Maar ontdek ook eens  ’t Natte Laand of de boomgaard de Boswachter met fruitbomen op het Landgoed.

Handig begin- en eindpunt van verschillende wandel- en fietsroutes en startpunt van vele excursies en activiteiten is Hoeve Wielrevelt aan de Thematerweg 5.

Natuurmonumenten beheert in Haarzuilens de landerijen van Kasteel de Haar. Landgoed Haarzuilens is ruim 600 jaar oud, maar de geschiedenis van dit natuurgebied gaat nog veel verder terug. Al sinds de IJzertijd (200 v. Chr.) leefden er mensen in het Wielrevelt, een prachtig gedeelte van het landgoed. Hier vind je ook lanen uit de Middeleeuwen, zoals de Joostenlaan en de Eikslaan. Het Haarpad is een oud kerkenpad tussen de kerk van het kasteel en Vleuten.

Op de kleine akkers van het landgoed groeien weer de gewassen van vroeger, zoals rogge, haver, vlas en luzerne. Maar niet alles wordt geoogst. Ook knaagdieren en vogels mogen snoepen van de opbrengst. In de akkers van het Wielrevelt zijn archeologische vondsten gedaan. Wandel over het Historische Pad en ontdek de geschiedenis van Landgoed Haarzuilens. Het pad is ook toegankelijk voor mindervaliden.

In een lager gelegen deel van Landgoed Haarzuilens vind je een nat veenweidegebied met bloemrijke weilanden en boerenslootjes. Aan de oevers bloeien de paarsroze echte koekoeksbloem en gele dotterbloemen. Ook vergeet-mij-nietjes, pinksterbloemen en de knot-es houden van natte voeten. In het water bevinden zich groene kikkers en rugstreeppadden. In de lente zigzaggen hazen in volle vaart over de velden.

Voor kinderen is er een avontuurlijke wandelroute (’t Natte Laand) van een paar kilometer, waar ze kunnen slootje springen, boomstam hinkelen en pontje varen. Startpunt is naast Hoeve Wielrevelt.

Vroeger werd in Boomgaard De Boswachter het fruit geplukt voor de bewoners van Kasteel de Haar. In de boomgaard van Landgoed Haarzuilens kun je picknicken en fruit plukken. Of volg met de kinderen de fruitroute!

In de weilanden van Klein Limburg zie je Blonde d’Aquitaine runderen grazen. Hier kan je buiten de paden rondstruinen, bloemen plukken en gezellig picknicken. In dit lieflijke deel van Landgoed Haarzuilens is een prachtige wandeling van 3,5 kilometer uitgezet.

De eendenkooi uit de 17e eeuw bestaat uit een plas omgeven door karakteristiek hakhout met oude knotbomen. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Vrijwilligers hebben de eendenkooi volledig hersteld. Met de boswachter kun je afentoe de kooi bezoeken.

Bereikbaarheid
Buslijn 127 Halte Joostenlaan (naast Geertjeshoeve / nabij Hoeve Wielrevelt)
NS station Utrecht Vleuten en dan 10 minuten lopen via Joostenlaan.

Parkeren
Er zijn diverse gratis parkeermogelijkheden
P – Thematerweg (naast Geertjeshoeve / nabij Hoeve Wielrevelt)
P – Ockhuizerweg / Polderweg (naast de Boomgaard de Boswachter)
P – Polderweg / Rijndijk (weilanden Klein Limburg)
P – Kasteel de Haar (Parkbos de Haar)

Website
Lees alle bezoekersinformatie op www.natuurmonumenten.nl

Horeca
Wil je na afloop van je bezoek nog in de buurt de horeca bezoeken, dan raden we je de volgende zaken van harte aan:
Gasterij WielreveltLunchrestaurant Geertjes Hoeve – ’t Wapen van HaarzuylenRestaurant Toetje