Máximapark

Jeremiebrug

De monumentale Jeremiebrug is een markant stukje Utrechtse geschiedenis en ligt nu over de Vikingrijn bij de kruising met de Alendorperweg en centraal in het Máximapark. Maar ooit lag hij tegen de binnenstad van Utrecht aan over de Kruisvaart bij de Vaartse Rijn. Zijn naam komt van de ooit naast gelegen herberg aldaar.

De brug uit 1912 werd gebouwd door de Utrechtsche stoom-grofsmederij firma P.H. Hörmann in gietijzer. In eerste instantie was ze hand aangedreven en werd later geëlektrificeerd.

Nu is het een gift van de oude stad aan de nieuwe stad, want bij de spoorverdubbeling in Centrum Utrecht en bouw van treinstation Vaartsche Rijn moest deze brug daar weg. Maar met inzet van een aantal mensen kon de brug naar het park worden gehaald en ook nog worden gerestaureerd. Nu ligt de ophaalbrug er of hij daar altijd al stond, zo midden in het Máximapark over het water.

De geschiedenis van de brug en het verplaatsen daarvan is opgetekend in het boekje ‘Een brug verhuist, een station komt terug’ dat geschreven is door oud-hoofd stedenbouw Kees Visser.

Gegevens
Locatie: Alendorperweg / Esdoornlaan.
Bouwjaar: 1912
Materiaal: gietijzer

Wil je meer zien in de buurt van de Jeremiebrug? Bezoek dan eens de Vlinderhof of de Wood chapel (onderdeel van Beeldenroute in het Máximapark).