Máximapark

Herinneringsplaats Veteranen

Sinds 2005 organiseert stichting Veteranendag op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. In Utrecht bestond echter nog geen echte herinneringsplaats en is op verzoek van oud-burgemeester Jan van Zanen naar een plek gezocht voor de inrichting van zo’n plaats.

De plek
De plek werd gevonden langs het Lint aan de zuidzijde van het Máximapark en is ingericht met anjers, het symbool van veteranendag. Ook staat er een plaquette met de tekst: ‘De witte anjer is het symbool van de Nederlandse Veteranen. De gemeente Utrecht heeft deze herinneringsplaats aangelegd uit respect en waardering voor hun inzet.’

Opening
Bij de opening  op 27 juni 2020 benadrukte Luitenant-Kolonel der Mariniers Hans van Reenen nog eens hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn voor al die veteranen die op vele plekken in de wereld actief waren en nog steeds zijn tijdens vredesmissies. Hans van Reenen, die zelf ook in Leidsche Rijn woont en jaarlijks ook een actieve rol vervult bij de 4 mei-herdenking in Vleuten, zei zeer verguld te zijn met de plek waar heel veel mensen langs komen.