ArchitectuurMáximapark

Bruggen Máximapark

Het Máximapark kent vele bijzondere bruggen, van hout gemaakt of van staal. Recent ontworpen en gemaakt of al ruim een eeuw oud.
Let er eens op als je door het park loopt of fietst.

Enkele lichten we graag even uit:

Lelievijverbrug
Sinds 1997 werkte het Rotterdamse bureau West 8 onder leiding van Adriaan de Geuze aan het ontwerp voor het Máximapark. De Lelievijverbrug is één van de parels van het park.  De rechthoekige Lelievijver in de Binnenhof is een bijzonder waterelement in het park. De vijver kun je oversteken via een elegante hoge brug met het kenmerkende margrietmotief in de reling. Naast de vijver ligt een picknickweide. Aan de overkant is het Taxodium eiland, een lommerrijk en bloemrijk bosgebiedje met natuurlijke inhammen waar het goed toeven is voor vogels, libellen, watersalamanders en kikkers. Er zijn meer ijzeren bruggen in het park met het margrietmotief.

Jeremiebrug
De monumentale Jeremiebrug is een markant stukje Utrechtse geschiedenis en ligt nu over de Vikingrijn bij de kruising met de Alendorperweg en centraal in het Máximapark. De brug uit 1912 werd gebouwd door de Utrechtsche stoom-grofsmederij firma P.H. Hörmann in gietijzer. Meer weten? Lees het HIER.

Houten Japanse bruggen
De Stichting Bouwloods Utrecht – ‘ambachtelijke houtbewerking door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’, in De Meern heeft de houten bruggen gemaakt die op de doorgaande binnenroute van het park liggen. Adriaan Geuze (ontwerper van het Park) was geïnspireerd door een replica van de zeventiende-eeuwse Nijubashi-brug die hij in Tokyo had gezien. Die brug is door de beroemde Japanse prentkunstenaar en schilder Hiroshige afgebeeld en later ook door Van Gogh geschilderd. Na het nodige overleg en wat tests is het gelukt: de Bouwloods heeft zelfs diverse varianten van die brug gefabriceerd.  Let bijvoorbeeld eens op de lotusachtige knopen op de reling.
Het gebruikte hout is tropisch hardhout, met de exotische naam ‘ANGELIM VERMELHO’. En zijn al ruim 10 houten bruggen in het park met de langste over de Vikingrijn bij Anafora richting het evenemententerrein, met een overspanning van maar liefst vijftig meter.

Trekpontje
Geen brug, maar wel een leuke manier om over een van de vele slootjes te komen en de ingang naar de Vlinderhof vanaf de Alendorperweg.

Jeremiebrug Máximapark Leidsche Rijn Houten japanse brug Maximapark Leidsche Rijn