KunstMáximapark

Zonder titel / naast Gat van Serton

Het ‘Gat van Serton’ is een plek in het Máximapark waar veel oude bewoners herinneringen aan bewaren: kinderen gebruikten het waterbassin lange tijd als zwembad. Zilvinas Landzbergas heeft de oude functie van het bassin willen behouden en intensiveren door voor deze plek een kunstwerk te ontwerpen. Hij baseerde zijn werk op een plattegrond van een imaginaire stad en de activiteit die men er van bovenaf zou kunnen gadeslaan. Die vermeende activiteit is nu weerspiegeld in de beweging van het water: op een vlakke plaat rust een groot ovalen waterbassin, waarlangs het water naar beneden sijpelt. Het stroomt over het ruwe oppervlak van de buitenkant van de plaat langs een tweetal aflopende treden naar de vijver. Midden in het gladde en spiegelende bassin bevindt zich een klein, niet identificeerbaar object, als een fetisj van een verloren gegane beschaving.

Het werk van Zilvinas Landzbergas speelt met onze waarneming, bijvoorbeeld door licht, water of Op-Artachtige patronen te gebruiken. Hij combineert ze met compilaties van alledaagse voorwerpen en sculpturale of architectonische elementen. De referenties aan het communistische verleden van het voormalige Oost Europa en hoe dat vandaag in herinnering wordt gebracht, zijn in zijn werk op dubbelzinnige wijze aanwezig. Ze geven uitdrukking aan een utopisch verlangen maar eveneens aan een onmogelijkheid. Hiernaast zoekt Landzbergas in zijn installaties, net als dit werk in het park, naar de plek die het kunstwerk, als object of als fysiek verschijnsel, in de publieke ruimte kan innemen.

Zilvinas Landzbergas (Kaunas, Litouwen, 1979) volgde kunstopleidingen in Litouwen en Salzburg en werkte aan De Ateliers in Amsterdam. Hij had solopresentaties in onder andere Vilnius (Contemporary Art Center, 2008), Amsterdam (Galerie Fons Welters, 2007) en Oxford (Modern Art Oxford, 2005). Tijdens de Art Amsterdam in 2008 ontving hij de Thieme Art Award voor meest veelbelovende jonge kunstenaar

Dit is kunstwerk 5 van de 8 kunstwerken, die samen Beelden Park Leidsche Rijn vormen in het Máximapark. Lees HIER meer er over.

Gegevens
Kunstenaar: Zilvinas Landzbergas
Straatnaam: Máximapark
Jaar van plaatsing: 2009

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/naast-gat-van-serton