activiteiten 2020Kunst

vanaf 1 apr | De Zingende Toren

Geen buitenproportioneel en opvallend beeldend kunstwerk, maar een uniek muziekinstrument waar sprookjesachtige klanken uit komen, dat er ook nog betoverend uitziet. Het gaat om een dertig meter hoge ranke metalen toren, waarin honderden blauwgroene glazen bollen hangen – en ook een aantal gestemde en ongestemde glazen klokken. De klokken kunnen worden bespeeld, zowel met bestaande carillonmuziek als met nieuwe en speciaal gecomponeerde muziek.

Het geluid van regen op het glas in zijn atelier bracht Bernard Heesen op de gedachte om in de toren geen bronzen, maar een glazen carillon te hangen. Er volgde een proces van ontwikkelen en testen, waarbij een beiaardier, campanoloog, componist en klavierbouwer werden betrokken. Het instrument kan zowel met een traditioneel klavier als met een keyboard bespeeld worden. De beiaardier zit daarbij niet in de toren maar op het plein, te midden van het publiek. Belangrijk voor Heesen was dat er naast het gestemde carillon van vier octaven ook een aantal vreemde, ongestemde en onberekenbare klanken in de toren werden opgenomen. De Zingende Toren wordt maandelijks bespeeld, er zullen regelmatig concerten worden georganiseerd en jaarlijks compositieopdrachten worden uitgeschreven.

Bernard Heesen (Leerdam, 1958) werd oorspronkelijk opgeleid als architect en werkt nu zo’n 25 jaar met glas. Zijn werk is de laatste jaren tentoongesteld in onder meer het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Marres in Maastricht. Eerder maakte hij werk in opdracht voor de Trêves zaal in Den Haag. Zijn glaswerk is opgenomen in collecties van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Bespeling
Van april t/m begin oktober wordt de Zingende Toren op woensdagmiddag tussen 14 – 15 uur bespeeld door beiaardier Wim Ruitenbeek (niet tijdens de vakantie).
Heb je een verzoekje? Geef ze  door via de website www.dezingendetoren.nl/nl/agenda.

Op enkele zaterdagen staan er extra concerten gepland; bijv. een voorleesconcert met verhalen en gedichten van Annie MG Schmidt, een concert in samenspel met oude snaarinstrumenten en  een speciale kindervoorstelling! Kijk op de agenda voor deze extra data en tijden.

Gegevens
Kunstenaar: Bernard Heesen
Adres: Burchtpoort, voor de Cultuurcampus Vleuterweide / Bibliotheek Vleuterweide
Jaar van plaatsing: 2012

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/de-zingende-toren