ArchitectuurKunstMáximapark

Sainte Bazaille

De twee parasites van de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster zijn ontworpen als een modulair systeem voor mobiele woon/werkruimtes. De titel Sainte Bazeille is ontleend aan het opschrift op een vrachtwagen dat ze eens zag in het voorbijgaan. De mobiele gebouwen bestaan uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een cilindervormige silo en een stalen container. Het ene element verwijst naar de agrarische cultuur, het andere naar de industriële. De twee units zijn geplaatst in een oude boomgaard, in de buurt van de plek waar de Romeinse resten werden blootgelegd en nu het Castellum Hoge Woerd staat. De functies van de parasites zijn momenteel onduidelijk.

In het werk van de Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster speelt de symboliek van architectuur een belangrijke rol. Haar beeldende werken zijn vaak samengesteld uit architectonische elementen of schaalmodellen, zoals het ‘wereldpark’ dat ze maakte voor Documenta 11 in Kassel. Het bestond uit een lavasteen uit Mexico, een telefooncel uit Rio de Janeiro, een rozenstruik uit Le Corbusiers tuin in Chandigarh (India) en een lantaarnpaal uit Grenoble. In haar ontwerp voor de Sainte Bazeille monteert ze verschillende sferen door elkaar door het gebruik van de silovorm, de container en een ‘catwalk’.

Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, Frankrijk, 1965) woont en werkt in Parijs en won daar in 2002 de Prix Marcel Duchamp. Haar werk is te zien geweest in onder meer de Berlin Biënnale in Berlijn, Manifesta in Luxemburg, Palais de Tokyo in Parijs, de Singel in Antwerpen en het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Haar films waren in 2003 te zien tijdens het Rotterdams Film Festival en in 2007 nam ze deel aan de Skulptur Projekte in Münster.

Gegevens
Kunstenaar: Dominique Gonzalez-Foerster
Adres: Burgemeester Middelweerdbaan, Castellum Hoge Woerd
Jaar van plaatsing: 2006

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/sainte-bazeille