ArchitectuurKunstLeidsche Rijn Centrum

Dienstgebouw A2-tunnel met mozaiek

Het hoekige Podium- of Dienstgebouw van de A2 Leidsche Rijntunnel, staat aan de zuidelijke einde van het Berlijnplein. Boven op het dak van de A2 tunnel. Aan het pleinzijde is een groot mozaïek te zien, die de plattegrond van Leidsche Rijn Centrum verbeeld.  Op het plateau ervoor mogen kleine evenementjes plaats vinden. 

Dienstgebouw
Het gebouw biedt huisvesting voor een bluswaterreservoir voor mocht er ooit een calamiteit in de stadsbaantunnrl plaats vinden, een overdrukruimte en talloze apparaten zoals trafo’s en schakelkasten. Het gebouw is een gesloten volume, een behuizing voor apparatuur. In het gebouw zijn de insneden dichtgezet met roosters om er lucht in en uit te laten. De ingang is hierin onzichtbaar opgenomen.

Glasmozaïek
Aan de pleinzijde is de decorwand van het “stadspodium” van een glasmozaïek voorzien. Het is de plattegrond van de uitbreiding in wording van de Leidsche Rijn Centrum. Voor wie dit niet direct kan herkennen, is het een mooi veelkleurig vlak dat vaak schittert in de zon.

Hoofdfoto: Ronald Correljé
Mozaiekfoto: Evalien van’t Veen

Meer weten over diverse gebouwen rond en op het Berlijnplein? Lees dan eens Berlijnplein, Pathé Leidsche Rijn, RAUM en het Gebouw.

Op zoek naar horeca in de buurt? Ga dan eens Wijkrestaurant Venster binnen.