Kunst

Meet you at the mountains

Meet you at the Mountains is een kleinschalig landschap dat bestaat uit drie afzonderlijke ‘bergketens’ waartussen wegen slingeren elk op een witte sokkel. Het beeld is onderdeel van een eerder kunstproject Beyond.

Niets lijkt verder verwijderd van een Nederlandse Vinex-wijk dan het ruige berglandschap van bijvoorbeeld de Alpen of de Himalaya. Waar je als mens in de bergen bent overgeleverd aan je overlevingsinstinct en de wrede grillen van de natuur, is in de nieuwbouwwijk van ons vlakke land alles gereguleerd, georganiseerd en gestructureerd. Juist zodát je je op andere zaken dan overleven kunt concentreren. Het kunstwerk Meet You At The Mountains van Maja von Hanno wijst op dit contrast, door bij de entree van De Woerd een aantal puntige bergtoppen op keurige witte sokkels te plaatsen. 

Als kunststof schaalmodellen van ‘echte’ bergtoppen passen de sculpturen zich bijzonder goed aan hun uiterst vormgegeven en bijna kunstmatige omgeving aan. De titel Meet You At The Mountains geeft aan dat de kunstenaar voor ogen had dat het kunstwerk in het sociale verkeer dienst zou gaan doen als herkenningspunt. Maja von Hanno maakte het ontwerp tijdens een verblijf in het kunstenaarsonderkomen Nomads in Residence. In die periode werden er 475 nieuwe woningen gebouwd in De Woerd, een gebied dat ligt tussen de oude dorpskern van De Meern, het Leidsche Rijn Park en de wijk Langerak. Van oudsher was dit een gebied met fruitboomgaarden en weilanden.

Maja von Hanno (Oslo, Noorwegen, 1977) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was deelnemer aan De Ateliers in Amsterdam. Haar werk werd tentoongesteld in onder meer het Museum Jan Cunen in Oss, de Grote Kerk in Den Haag, het CBK Dordrecht en galerie Nouvelles Images in Den Haag. Bouwfonds Fortis, de ontwikkelaar van De Woerd, is opdrachtgever en hoofdsponsor van deze kunstopdracht.

Gegevens
Adres: Vicuslaan / Vasaliplantsoen in de Woerd, De Meern
Kunstenaar: Maja Von Hanno
Jaar plaatsing: 2008

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/meet-you-at-the-mountains