Kunst

Lichtkunstwerk onder A2

De door veenenbos en bosch ontworpen onderdoorgang van de A2 langs de Leidsche Rijn bevat een lichtkunstwerk dat voortdurend wisselt van patroon en kleur. Door de weerkaatsing op het water ontstaat een lichtspel onder het viaduct.

De onderdoorgang is wegens de vernieuwing van de A2 dubbel zo breed geworden. Omdat er geen kolommen onder het viaduct zijn opgenomen, is een riante ruimte ontstaan. Tegen het plafond naast het fietspad en trottoir zijn daarom twee rijen van acht lampen geplaatst. Het kunstwerk is ontworpen door lichtkunstenaar Herman Kuijer.

“Aangestuurd door de computer wisselt de verlichting voortdurend van patroon en kleur. Overdag bewegen kleurrijke cirkels zich van twee zijden naar elkaar toe. In de nacht is de verlichting meer intens. De patronen weerkaatsen op een speelse manier in het onderliggende water”, zegt veenenbos en bosch.

De onderdoorgang maakt deel uit van een belangrijke fietsroute tussen Leidsche Rijn en het Utrechtse stadscentrum. De bouwkundige uitwerking is gedaan door Quist Wintermans Architecten.

Gegevens
Jaar: 2011
Kunstenaar: Herman Kuijer
Adres: Tunnel Rijksstraatweg onder A2

Foto’s
Veenenbos en Bosch