KunstRijnkennemerlaan

Homo Lepus

Na de Neude (Thinker on a rock) heeft nu ook Leidsche Rijn zijn eigen haas: de metershoge Homo Lepus in de tuin van de atelierwoningen Kersenboomgaard in ’t Zand. Een 2,5 meter hoge haas van cortenstaal: de Homo Lepus.

Maker is de Utrechtse kunstenaar Jesse van Boheemen (39), die in een van de atelierwoningen woont en werkt.
Waarom een beeld? „Hier in de Kersenboomgaard wonen en werken kunstenaars, maar van buitenaf is het soms wat onduidelijk wat hier allemaal gebeurt. Dus ontstond de vraag om iets neer te zetten om te laten zien wat we hier doen. We hebben er met z’n allen over gebrainstormd en ik mocht uiteindelijk dit idee gaan uitwerken.”

En waarom een haas?„Ik maak graag dieren. Bovendien zaten hier vroeger veel hazen, voordat het een vinex-wijk werd. Ze zitten er trouwens nog steeds, al hebben ze het nu wat moeilijker. Het beeld is dus een ode aan de natuur. Ik vind hazen schitterende dieren. Ze komen voor in zóveel sprookjes, gezegden en spreekwoorden.”

Is er nog een relatie met het beeld van de haas op de Neude? Wordt hiermee een soort verbinding tussen de oude stad en Leidsche Rijn gelegd?
„Nou, het is vooral toeval. Ik was er al mee bezig en bedacht toen: o ja, er zit er ook eentje op de Neude. Tegelijk kun je de haas zien als een soort thema in Utrecht. Mensen worden hier soms ‘achterlijke dakhaos’ genoemd. Of ik hiermee de kloof tussen de oude en nieuwe stad een beetje dicht? Wie weet pakt het zo uit.”

Het 2.5 meter hoge beeld is gemaakt van cortenstaal, staal dat langzaam bruin gaat roesten. Bij de presentatie is dat proces een handje geholpen door bezoekers vingerafdrukken te laten maken op het beeld, met een niet al te sterk zuur. Het beeld heeft nog een metaalglans, maar vanaf de onthulling in april 2019 begon het roestproces.”

Bron AD/UN