Kunst

Geweven wandkleed

Dit geweven wandkleed met hoekige abstract geometrisch patroon is gemaakt in de kleuren zwart, rood, oranje en geel. Het wandkleed hing in de Stadsschouwburg Utrecht en is tijdens de verbouwing naar het kunstdepot verhuisd. Het bleek lastig – mede vanwege de afmetingen van het werk (300 x 900 cm) – een andere geschikte locatie te vinden.
Maar in 2018 is het werk in de voormalige raadzaal en huidige trouwzaal van Wijkservicecentrum Vleuten De Meern opgehangen.

De kunstenaar
Het kleed is van de Amsterdamse kunstenares Wil (W.E.M.) Fruytier-van der Lande (1915-2007). Fruytier was een pionier in de textielkunst. In haar werk heeft ze het ambachtelijke imago van de textiele wandkunst veranderd naar een eigentijdse expressie van conceptuele kunst. Niet het uiterlijk en de techniek, maar het concept van het werk, staan in haar kunst centraal. Ze maakte geen ‘tapijten’ of  ‘wandkleden’ meer, maar robuuste ruimtelijke creaties met ruwe kabels touw en synthetische materialen zoals plastic. Ze noemde zichzelf dan ook textielarchitect omdat het haar om de ruimte ging en niet (meer) alleen om het platte vlak. Ze verkocht haar werk aan ziekenhuizen, banken en universiteiten. Ook de Rijksdienst heeft drie grote kleden van haar uit de jaren zestig en zeventig, haar meest productieve periode.

Gegevens
Kunstenaar: Wil Fruytier-van der Lande
Naam: Zonder titel
Locatie: Dorpsplein in Vleuten-De Meern
Toon locatie op de kaart
Materiaal: Garen
Jaar van plaatsing: 2000

Bron: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl