Kunst

Dr. Fizaan

Borstbeeld van kalende man met vlinderdasje. Het beeld is een portret van Dr. P.J.M. Fizaan, die werd geboren op 2 maart 1902 in ’s Hertogenbosch. Na zijn studie in Utrecht en werd hij huisarts in Vleuten, Haarzuilens, Oudenrijn, Veldhuizen en Harmelen in 1927. 

Voor zijn patiënten was de gezinsdokter niets teveel. Zij vertrouwden hem door zijn uitgebreide medische kennis, juiste diagnoses en zijn grote toewijding en liefde voor zijn patiënten, zijn verantwoordelijkheidsgevoel en eerbied voor het leven. Naast huisarts bleef hij echter ook wetenschapper en promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde. En werd hij zelfs benoemd tot lid van de toenmalige wereldorganisatie voor bloedonderzoek. Typerend was dat al zijn onderzoekwerk en studie was gericht op het vergroten van zijn medische kennis ten behoeve van zijn patiënten.
Dr. Fizaan was ook maatschappelijk zeer actief.

Dr. P.J.M. Fizaan stierf op 8 oktober 1960 op 58 jarige leeftijd door een voedselvergiftiging, opgelopen tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Onder enorme belangstelling is hij op 12 oktober 1960 in Vleuten begraven. Door de gemeente Vleuten-De Meern is dr. Fizaan geëerd met de aanleg van het plantsoen, waarin op initiatief van zijn patiënten een bronzen borstbeeld is geplaatst. Dokter Fizaan blijft in de harten van zijn patiënten gesloten door zijn beminnelijke eenvoud en menselijkheid, een bijzonder gevoel voor humor en een gulle lach.
Het borstbeeld is echter jaren lang verdwenen geweest, maar terug gevonden, schoongemaakt en herplaatst in 2013.

Gegevens
Kunstenaar: Jelle Geertsma
Straatnaam: Dr. Fizaanplantsoen, Vleuten
Jaar van plaatsing: 1962 

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/dr-pjm-fizaan