KunstMáximapark

Cuckoo

Voor zwembad Fletiomare werd gezocht naar een decoratieve kunsttoepassing, onder andere voor op de glaswanden waardoor de inkijk van buitenaf zou worden bemoeilijkt. Liemburg ontwierp patronen voor enkele tegelen glaswanden.

Hij liet zich daarbij inspireren door de ligging van het zwembad langs het Jac. P. Thijsselint, een groen lint dat het Máximapark in Leidsche Rijn omzoomt. Tekeningen van onderwijzer en veldbioloog Thijsse, maar ook oude schoolplaten van zijn generatiegenoot, de landschapsschilder M.A. Koekkoek – en even hartstochtelijk natuurliefhebber – dienden als vertrekpunt voor zijn ontwerp.

Liemburg vroeg een wetenschappelijk illustrator van het museum Naturalis in Leiden een serie tekeningen te maken van vogels, insecten en reptielen die leven ‘langs sloot en plas’. Deze tekeningen heeft hij vermengd met anekdotische taferelen en tekstballonnen uit strips en samengevoegd tot een enorm patroon. Duikende meerkoeten, springende kikkers, pratende vissen en talloze andere polderbewoners staan nu afgebeeld op de tegelwanden en de ramen van het zwembad. Ook de naam van het zwembad die in neonletters op de gevel is aangebracht is door Liemburg ontworpen.

Harmen Liemburg studeerde geografie en cartografie aan de Universiteit van Utrecht en grafisch ontwerp aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Die achtergrond is af te lezen aan zijn werk, waarin hij graag historisch beeldmateriaal combineert met vormen uit de populaire cultuur.

Gegevens
Kunstenaar: Harmen Liemburg
Adres: Burgemeester Middelweerdplaats, Zwembad Fletiomare
Jaar van plaatsing: 2009

Bron: www.utrecht.kunstwacht.nl/cuckoo