KunstMáximaparkRoutes

Beelden Park Leidsche Rijn | 4 of 6 km

In De Binnenhof van het Máximapark staan acht bijzondere kunstwerken. Samen vormen zij het Beelden Park Leidsche Rijn (ook wel beeldenroute Máximapark).  De kunstwerken zijn eenvoudig te bewonderen via een circa 4 of 6 km lange wandelroute door het park aangegeven met blauwe paaltjes.

Het beeldenpark was het laatste project van Beyond (rond 2009), het meerjarige kunstprogramma destijds voor Leidsche Rijn. Als locatie voor haar ‘afscheidscadeau’ koos het artistiek team van Beyond voor het Máximapark (toen nog Leidsche Rijn Park geheten). Dit groene hart van het nieuwste stadsdeel van Utrecht staat symbool voor de dromen en fantasieën, maar ook de (toekomstige) herinneringen van de bewoners: Beyond heeft hieraan uiting willen geven.

Aansluitend op een oude traditie van literaire geschriften als inspiratie voor een beeldenpark, is een boek gekozen dat deze tijd in al haar facetten weergeeft: Mogelijkheid van een eiland van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Het motto van het boek – hoop en de zoektocht naar liefde, die door de tijden heen centraal staan – suggereerde een uitgangspunt voor de ontwerpen van de genodigde kunstenaars.
In de acht kunstwerken is hier op zeer individuele wijze uiting aan gegeven. De kunstenaars hebben zowel gebruik gemaakt van de overblijfselen van verloren tijden als monumenten van de toekomst gecreëerd. Sommige werken zijn daarin heel specifiek, waarbij anderen meer dan één betekenis hebben of naar een verleden verwijzen dat mogelijk nog niet geweest is; of naar een toekomst die misschien al achter ons ligt.

De wandelroute met uitleg is te downloaden. (Wandelroute Beelden Park Leidsche Rijn)

Of volg deze route door het Beelden Park Leidsche Rijn.

Je kunt ze ook op dit YouTube filmpje zien.

De acht kunstwerken zijn ook individueel beschreven
Anonieme monumenten (2009) Daniel Roth (1)
Observatorium (2009) Lucas Lenglet (2)
Wood Chapel (2009) William Speakman (3)
Barricade (2009) Fernando Sánchez Castillo (4)
Zonder titel (Gat van Serton)  (2009) Zilvinas Landzbergas (5)
Rituele Depositie (2009) Mathilde ter Heijne (6)
Zonder titel (lichtbaken) (2009) Rob Voerman (7)
Samenloop (2015) Paul de Kort (8)

Onderweg of na afloop kun je natuurlijk altijd even stoppen voor een kop koffie bij Parkrestaurant Anafora.

Wandelroute Beelden park Leidsche Rijn

Bekijk hieronder het youtube filmpje.