Historie

Thematerweg

Vroeger ook wel Thematerdijk genoemd. Ontginningsbasis van de restontginning Haarrijn, daterend uit de 12e eeuw.

Het gedeelte ten oosten van de Schoolstraat in Vleuten (de Smalle Themaat) is nog gaaf. Het oude profiel is hier nog aanwezig en de bomenrijen aan beide zijden (wilgen en populieren). Ten westen van de Schoolstraat (richting Haarzuilens) is de weg sterk verbreed.

Er staan enkele monumentale boerderijen langs de Thematerweg

Thematerweg 18,  rijksmonument, Boerderij langhuis, gepleisterd, 1686, houtgesneden randen, dak met pannen gedekt.

Thematerweg 2, rijksmonument, HERENBOERDERIJ ‘Slotzicht’ (1896), naar ontwerp van J. van Straaten.
Vanwege de aanleg van de tuinen rond het vanaf 1892 herbouwde kasteel De Haar, werd het oude dorp Haarzuilens afgebroken en verplaatst. Ook de belangrijkste boerderij ‘Slotzicht’ moest wijken voor de tuinaanleg. De nieuwe boerderij werd opgetrokken in de stijl van een herenboerderij en prominent gesitueerd aan het `rond point’, het kruispunt tussen kasteeltuin (Van Zuylenlaan), dorp (Brinkstraat) en verbinding met Vleuten (Thematerweg). Het is een voorbeeld van een herenboerderij uit 1896 in vaderlands rustieke stijl.

Thematerweg 4 De KOOIKERSWONING is evenwijdig gelegen aan de Thematerkade, welke parallel ligt aan de rijksweg A2. Het pand is een kleine langhuisboerderij en dateert uit de achttiende eeuw. De op rechthoekige plattegrond opgetrokken boerderij telt één bouwlaag onder een rietgedekte kap met dakschilden met verschillende goothoogten en van formaat verschillende wolfseinden. Een aantal deuren en lijsten is authentiek. De vloer is gedeeltelijk samengesteld uit bakstenen, afkomstig van de middeleeuwse ruïne van kasteel De Haar.