Historie

Tegeltableaus Vleuten

Drie spooronderdoorgangen tussen Vleuterweide en Vleuten zijn fraai gedecoreerd met 22 tegeltableaus van in totaal ruim 160 mtr2, die de
snelle veranderingen van het landelijk gelegen Vleuten verbeelden. Bewoners konden in 2009 ideeën aanleveren en deze zijn met een lokale kunstenares Louise Hessel uitgewerkt tot deze tableaus.

Het project heet ‘Kunstwerken voor Kunstwerken’ en was voor ProRail en de gemeente Utrecht het sluitstuk van de spoorverdubbeling in Vleuten. Een van de grote initiators van dit project was toenmalig Wijkmanager Vleuten-De Meern Paul Hartman. ProRail mocht de opdracht geven aan de Meernse kunstenares Louise Hessel en architect Nienke van de Lune om samen met bewoners de wanden van de drie viaducten ‘aan te kleden’. 
HIER kun je meer erover lezen. 

Meer weten over de kunstenares Louise Hessel uit de Meern. https://louisehessel.nl
De tegels zijn gemaakt door www.maatwerktegels.com. Een lokaal bedrijf uit Leidsche Rijn!

Adres: Stationsstraat, Prof. Titus Brandsmalaan.

Om de ontwerpen te verwerken tot tegeltableaus heeft MaatWerkTegels de aangeleverde illustraties uitvergroot tot afbeeldingen van 2 bij 3 meter. Dit is samengebracht tot in totaal 22 tegeltableaus, variërend van drie tot 70 vierkante meter. Voor het bedrukken van de tegels werd een speciale printtechniek gebruikt, waarbij keramische kleuren bij hoge temperatuur worden ingebakken in de glazuurlaag van de tegel.

Hieronder enkele van de vele afbeeldingen. Foto’s: Evalien van’t Veen