Romeinse helmband
In het Vasalisplantsoen (de Woerd) bevind een gedenksteen die herinnert aan twee bijzondere archeologische vondsten. Het geglazuurde kunstwerk visualiseert deze vondsten. De helmband en de muntschat zijn op deze locatie gevonden en behoren tot een van de de beroemdste archeologische vondsten van Leidsche Rijn.
Hier bevond zich al in het jaar 10 een nederzetting mogelijk bewoond door Chauken, afkomstig uit het Noordelijke kustgebied. Deze hebben als hulptroepen gediend in de vroege Germaanse veroveringscampagnes van Augustus en het lijkt erop dat de Romeinen hier in de vroege 1e eeuw een kolonisatie hebben georganiseerd of getolereerd.
De voorhoofdsband (voor een ruiterhelm) welke nu in museum Hoge Woerd ligt, is gemaakt van verzilverd plaatmetaal uit een koperlegering. De band was in elkaar gedrukt, dubbelgevouwen en waarschijnlijk als offerstuk in een waterput gegooid om hem aan verder menselijk gebruik te onttrekken. Iconografisch onderzoek bracht aan het licht dat de afbeelding op de genoemde band (het vrouwenhoofd) de godin Afrika moet zijn die weer de personificatie is van Cleopatra Selene, moeder van de toen heersende koning van Mauretanië (nu Algerije). De helmband is mogelijk afkomstig van een huursoldaat die eerder in Noord-Afrika heeft gediend. Hij dateert uit 20 tot 40 na Chr. en is daarmee dus ouder dan het oorspronkelijke castellum, dat rond het jaar 50 werd gebouwd.
De (zeldzame) muntschat bestaat uit 121 sceatta’s, kleine zilverstukjes van ongeveer 1 gram, tussen 680 en 750 geslagen, vooral in Engeland en de Friese gebieden. De gevonden muntjes zijn voor het overgrote deel Fries. Ze zijn aangetroffen in een restgeul van een tot dan toe onbekende zijtak van de Rijn die in de 1e eeuw al voor een deel opgevuld was.
Gegevens
Adres: Vasaliplantsoen in de Woerd, De Meern
Bron: Limes wandeling Oud Utrecht, 2011