Perron 9 | Berlijnplein

Ooit waren de kappen en gietijzeren staanders onderdelen van de negentiende-eeuwse gietijzeren stationsoverkapping (uit 1893) van Utrecht Centraal Station. Nu worden ze hergebruikt als overkapping van de plek voor evenementen, markt of ander leuks midden op het Berlijnplein onder de naam Perron 9.

Het oude centraal station Utrecht wordt volledig vernieuwd en in 2013 zijn de laatste historische perronkappen verwijderd, maar met een belofte. Op twee locaties zouden ze terugkeren: in Goes en meer nabij, het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. De laatste belofte is vervuld.

In Leidsche Rijn is dicht bij het NS station Utrecht Leidsche Rijn, op het Berlijnplein / tunneldak van de A2, ruimte ingericht voor evenementen of publieksontmoetingen. Delen van de oude kappen van het Centraal Station zijn daar gemonteerd tot Perron 9. Het is een mooi voorbeeld van hergebruik van erfgoed. 

De sierlijke gietijzeren overkapping is in 1893 ontworpen door George van Heukelom en wordt 1895 geplaatst op het Centraal Station van Utrecht. Al in 1968 is een deel van de overkapping gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe taverse tussen de stationshal en de Jaarbeurs. De sloop van de oude stationshal zorgt ervoor dat enkele jaren later de eerste perronkap is verwijderd. In 1987 is opnieuw een deel gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de traverse. Vijftien jaar later zijn de laatste kappen over de sporen vanwege instortingsgevaar verwijderd. In 2010 en 2011 maken de laatste perronkappen plaats voor de nieuwe perronkappen met zonnecellen. Deze laatste kappen blijven bewaart en zijn eind 2014 nabij de Treinstation Utrecht Leidsche Rijn bovenop de A2 neergezet. Door ze naast elkaar neer te zetten, vormen ze midden op het zogenaamde Berlijnplein een vrijwel vierkante open hal van 30 x 35 meter. Er zijn mogelijkheden voor kleinschalige evenementen op dit plein en onder de perronkappen zoals de dodenherdenking Leidsche rijn op 4 mei en Vorkje Prik.