HaarzuilensHistorie

Kerkepad | Landgoed Haarzuilens

Het Kerkepad van Haarzuilens naar de Torenpleinkerk in Vleuten is van zeer oude oorsprong en aftakking van het Haarpad. Op de 17e eeuwse kaart van Bernhard de Roy is het reeds vermeld als “out santpad”. In de middeleeuwen werd dit pad gebruikt door kerkgangers uit het dorpje de Haar (huidige Haarzuilens) om naar de kerk te kunnen gaan en kreeg zo de naam Kerkepad. Na de reformatie moesten de Katholieke inwoners echter uitwijken naar de schuilkerk ’t Hoog wat toen net achter kasteel Den Ham lag en ontstond de slinger.

Een gedeelte van het Haarpad is verdwenen in de jaren ’60 door de aanleg van de nieuwbouwwijk “Nieuwe Vaart” en het nieuwe dorpsplein in Vleuten. Het landelijk gedeelte is echter nog behouden en is cultuur-historisch van groot belang.

Natuurmonumenten heeft dit kerkepad recent hersteld en het is nu prachtig wandelpad door de weilanden en akkers met diverse historische uitleg en aandenkens aan vroeger. Het Kerkenpad slingert door het weiland tussen Eikslaan/Haarpad en Joostenlaan en is onderdeel van de historische wandelroute (3km) van Natuur Monumenten.

Wat kun je nog meer in de omgeving zien
Een wandeling over het Kerkenpad kun je goed combineren met een blik op het kunstwerk Verleden  aan de Joostenlaan of de Geertjes Hoeve

Horeca in de omgeving
Vlakbij vind je verschillende horecagelegenheden om een kop koffie of lekker broodje te eten in de buurt van Landgoed Haarzuilens.