HistorieNieuwsUitblinkers

t/m eind nov | Expo: Leidsche Rijn 25 jaar; het pionieren voorbij

Dit najaar is het 25 jaar geleden dat de eerste bewoners in de Vinex Nieuwbouw Leidsche Rijn kwamen wonen. Daarom is er een tijdelijke tentoonstelling over Leidsche Rijn gemaakt die nog t/m eind oktober te bezoeken is op dinsdag, donderdag en elke zaterdagmiddag.  De expositie is in het Streekmuseum van de Historische Vereniging in de Broederschapshuisjes in Vleuten.

VERLENGD tot en met eind NOVEMBER!

De historische vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn presenteert tijdelijk een veelzijdige tentoonstelling die gaat over de ontwikkeling van Leidsche Rijn vanaf de eerste Vinexplan in begin jaren ’90 t/m heden en zelfs een iets de toekomst in omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat de eerste Vinex bewoners de sleutel ontvingen van hun huis. Maar nog steeds worden jaarlijks vele buurten, woningen en voorzieningen opgeleverd en komen er bewoners bij.  Aan al deze bewoners wil de historische vereniging het brede verhaal tonen van wat er in 25 jaar gerealiseerd is, maar ook welke impact dit had op de vroegere gemeente Vleuten – De Meern en zijn bewoners.

De tentoonstelling bestaat uit diverse delen:

  • Een fysieke tentoonstelling met 9 wanden met daarop tal van foto’s, kaartjes, uitleg en informatie. Denk daarbij aan wat is Vinex, de veranderingen voor Vleuten De Meern, archeologie en oud tussen nieuw,  architectuur en de toekomst.
    Maar ook tonen we via 20 panelen de onmisbare, tijdelijke, eindelijke of mijlpalen van deze periode.
  • Een posterbak met luchtfoto’s en plattegronden van de afgelopen 25 jaar.
  • Een leestafel met diverse boeken over deze periode
  • Diverse schermen met leuke korte filmpjes over de veranderingen, het leven hier, maar ook wat stedenbouwkundige Riek Bakker voor ogen had.
  • Een kleine expositie van foto’s van 3 lokale fotoclubs die 25 jaar Leidsche Rijn in beeld hebben gebracht. Daar is ook een fotowedstrijd aan gekoppeld.
  • En nog veel meer, ontdek het zelf op de tentoonstelling.

De tentoonstelling is GRATIS te bezoeken voor publiek op dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Op afspraak kan dit ook op andere momenten voor groepen.
In de schoolvakantie en op feestdagen gesloten.
De looptijd is t/m eind november 2023.

Locatie: Streekmuseum Historische Vereniging Vleuten De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn in de Broederschapshuisjes aan de Dorpsstraat 1 in Vleuten.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Kern met Pit en een bijdrage van het Initiatievenfonds gemeente Utrecht.

De vereniging organiseert in 2023 nog meer activiteiten in kader Leidsche Rijn 25 jaar. Op de website zijn deze onder meer te vinden. www.histvervdmh.nl