5 t/m 23 aug | Graven – het NUT

In dit coronajaar gaat alles anders dan anders, vandaar dat het NUT hun nieuwe voorstelling Graven via diverse livestreams gaat spelen. Dit samen met een virtueel aftelprogramma en het onmisbare diner.

Graven – Het verhaal dat niet verteld wil worden
Elk jaar speelt het NUT in de zomer een voorstelling op een bijzondere locatie in de openlucht in Leidsche Rijn. Ze hadden een prachtig plan voor hun 7e zomervoorstelling. Graven zou spelen op het Berlijnplein, onder de 19e eeuwse perronkappen. Door het Corona-gerelateerde verbod op evenementen in de publieke ruimte, mag de voorstelling daar niet plaatsvinden…
Maar, van 5 tot en met 23 augustus is Graven toch 15 keer te zien. Waar dan ook, hoe dan ook. De kaartverkoop is in volle gang, net als de zoektocht naar de perfecte plek (en die gaan we vinden).

Graven – de voorstelling
Greg Nottrot (concept, tekst en spel) en Maxime Snaterse (piano) spelen een aangrijpende, hartverwarmende muziektheatervoorstelling. Een oorlogsduet voor vleugel en kleinkind. Over een zeventienjarig meisje dat verliefd wordt op een Duitse soldaat. Over een eenentwintigjarige jonge vrouw die haar liefde verliest aan de oorlog. Over een demente vrouw van vijfennegentig die ongewild de naam prevelt die ze een leven lang wilde verzwijgen…

Graven is een geschiedenis die schuurt. Een voorstelling over de vraag van wie de geschiedenis is. Over het belang van herdenken en het recht om te vergeten. Over of liefde fout kan zijn, muziek gevaarlijk, en schoonheid giftig.

Uniek voorprogramma: 28 dagen op weg naar Graven
Graven begint al 28 dagen vóór de voorstelling op een speciaal ontwikkeld online platform, waarvoor je alleen toegang krijgt als je in bezit bent van een kaartje voor Graven. Op het platform speelt zich het project Monument voor een moment van één minuut af én een virtueel ‘advents’-programma in aanloop naar de voorstelling.
Greg Nottrot: ‘We gaan het publiek laten delen in het verhaal. Als je een kaartje hebt krijg je elke dag een aanwijzing of opdracht om mee te doen aan de speurtocht naar waar de voorstelling over gaat. Dat zijn aanwijzingen en hints, maar er ook recepten: “Kook dit” of “Post dit, want dan snap je beter waar het verhaal straks over gaat”.’
Heb jij een kaartje? Op 8 juli gaat het programma van start. Houd je inbox in de gaten!

Monument voor een moment van een minuut
Het Monument… is een omvangrijk kunstproject van theatermaker Floor Leene. Zij nodigt zes beeldend kunstenaars én het publiek van Graven uit om te bouwen aan een groot – virtueel – monument. Vertrekpunt: een zin uit een brief uit 1944 waarin een soldaat (voor altijd) afscheid neemt van zijn verloofde. Samen maak je een monument waarin deze minuut geprobeerd wordt te vangen.

Theater en diner
Aansluitend aan de voorstelling eet iedereen met elkaar. Op veilige afstand natuurlijk! Eten en voorstelling worden met elkaar verweven door de specifieke gerechten, door met wie je aan tafel zit en waar het over gaat. Chef Daniël Lansbergen (Artisanal Cuisine en Buurtrestaurant Venster): ‘Mijn liefde zit hem in de beleving, het passend maken van de sfeer, het eten en de persoonlijke wensen.’

Disclaimer / de kleine lettertjes
Nog nooit liet de toekomst zich zo moeilijk voorspellen als in deze tijd. Mensen spreken van een ‘nieuw normaal’. En hoewel het NUT daar nog niet aan kunnen (en willen) wennen, hebben ze zich er wel toe te verhouden. Wat vandaag onmogelijk lijkt, kan morgen geregeld zijn, maar helaas geldt andersom hetzelfde. Dus misschien loopt het toch anders dan hierboven beschreven is. In dat geval vinden ze altijd weer een oplossing.

Gegevens
Speeldata 5 – 23 augustus, elke woensdag t/m zondag om 18 uur (wo – za) en 16 uur (zo)
Locatie volgt!
Tickets € 45,- (incl. virtueel aftelprogramma (v.a. 8 juli), diverse livestreams en uiteindelijke voorstelling met diner)
Bestellen via Graven – Tickets