Architectuur

Waterpompstation – de Walvis

Dit bijzonder gevormde waterpompstation (bijnaam de Walvis) van Vitens staat in het Waterwinpark in Terwijde. Maar de officiële naam is de Kruimeldief. Het is ontworpen op de computer door architect Jeroen Bosch van bureau Veenenboschenbosch.  Ontwerpen op die manier was vernieuwend en gaf de architect de mogelijkheid voor deze BLOB vorm (binary large object) die ontstond na het aanklikken van een wolk willekeurige punten in een CAD-computerprogramma. Ook het materiaal (aluminimum) is zeer ongebruikelijk voor zo’n groot gebouw.

In het park wordt via 9 waterputten drinkwater opgepompt van uit een diepte van ruim 100 -200 mtr en betreft circa 5 miljoen ltr/jr. Je herkent ze als de grijze ijzeren ronde deksels in het gras. Na een ondergronds verblijf van ongeveer 2500 jaar, is het water uit deze bronnen goed op dronk.
Onder het bijzonder golvende dak wordt het water gefilterd en gezuiverd voor dat het naar de woningen in Utrecht gaat als drinkwater. Wist je dat het kraanwater van Leidsche Rijn zelfs een eigen naam heeft? Leidsche Zacht, vanwege het lage kalkgehalte.

Heel soms organiseert Vitens een opendag om bewoners en geïnteresseerden een kans te geven eens binnen te kijken.