Architectuur

De Cockpit

In een anderhalve kilometer lange geluidswal langs de A2 is dit bijzondere bedrijfsgebouw opgenomen met de naam de Cockpit. Hierin is een autoshowroom gehuisvest, een passende functie, die tevens de attentiewaarde van het gebouw uitbuit.

De positie van het grotere volume van de cockpit en de vloeiende lijnen van de geluidswal doen denken aan een slang die zojuist een prooi heeft opgeslokt. Alle onderdelen, zoals de 40.000 verschillende stalen knooppunten en de 10.000 verschillende driehoekige glazen platen, zijn via een computerprogramma berekend, als unica in een fabriek geproduceerd en daarna op de bouwplaats als een bouwdoos in elkaar gezet.

 In 1998 benaderde het projectbureau Leidsche Rijn architect Oosterhuis voor de 1,5 kilometer lange geluidswal met daarbij de vraag hoe de achter de wal liggende bedrijfsgebouwen langs de snelweg zichtbaar kunnen worden gemaakt. Oosterhuis beantwoordde deze vraag met een tekening van zes vloeiende lijnen. Twee paar lijnen beschrijven de bovenzijde en de onderzijde van het volume. Het derde paar beschrijft de vouwen en het toe- of afnemen van het volume. Ondanks het verschil in functie wilde Oosterhuis dat de automobilist de geluidswal en het bedrijfsgebouw niet als afzonderlijke delen zou ervaren.

Eén van de bedrijven die er nu in gevestigd zijn, is autobedrijf Louwman Exclusive: leverancier van vrijheid en onafhankelijkheid met zeer luxe automerken. (Adres: Proostwetering 53)

Gegevens
Adres: Proostwetering 53, Utrecht
Architect: ARCHITECT(ENBUREAU): ONL (Oosterhuis_Lénárd)
Ontwerp: 2003
Oplevering juli 2006
Bouwsom €5,1 miljoen excl btw

Meer willen weten?
Wil je meer weten over bijzonder architectonische gebouwen in Leidsche Rijn? Kijk dan op architectuur.
Wil je meer weten over bijzondere plekken in de buurt van de Wetering? Kijk dan op de Wetering.