Architectuur

Boemerang | Terwijde

Op een driehoekig terrein in Terwijde is een autoluwe buurt met circa 300 woningen gerealiseerd. Het complex bestaat uit een hoog en lang woongebouw met appartementen (de Boemerang) en een laagbouwbuurtje.

Het Grote appartementencomplex met enkele ruimtes voor dienstverlening in een hoek heeft een bijzondere vorm. Het heeft een knik in het midden, waardoor het de weg waar het aanligt volgt. Het lijkt inderdaad wel wat op een boemerang. Maar nog opmerkelijker is de daklijn, die schept een optische illusie; een nog langere vorm van het gebouw. Dit komt doordat elke verdieping een paar appartementen minder heeft, maar de daklijn geen sprong maakt maar vloeiend door loopt, wat dus een voor het ook verlengend effect heeft.
De appartementen zijn in twee evenwijdige stroken gerealiseerd aan weerszijden van een verhoogd binnenplein. Spectaculaire loopbruggen verbinden de galerijen. Vijf vrij gevormde gaten brengen daglicht in de op de begane grond gerealiseerde parkeergarage. Er steken bomen doorheen. Via een betonnen hellingbaan is het verhoogde plein te voet of per fiets bereikbaar.

Door de laagbouw loopt slechts één toegangsweg waarlangs niet geparkeerd mag worden. De huizen lijken op een standaard te staan door de ruime oversteek van de eerste verdieping, vooral aan de buitenzijde. Ook is het buurtje met een muur tussen de huizen omsloten en kun je er slechts van een paar kanten in. Het geheel geeft een naar binnen gericht  en knus gevoel.

Projectarchitecten: Bjarne Mastenbroek, Ad Bogerman, Kathrin Hanf
Bouwjaar 2006