activiteiten 2021

vr 18 & za 19 jun | Dag van de Architectuur Utrecht, oa fietstour Utrecht Centrum en Leidsche Rijn Centrum

Deze fietsroute is uitgezet door Aorta in Google Maps en voert je van Utrecht Centrum naar Leidsche Rijn Centrum. Op diverse hoogtepunten van de route kun je een korte podcast beluisteren die je meer vertelt over de plek in relatie tot groen, duurzaamheid en mobiliteit. Op deze manier kun je je rustig laten meevoeren terwijl je ondertussen informatie krijgt over Utrecht als fietsstad, wat er gedaan is en wat er nog gaat komen. Je kan op deze route insteken op elk gewenst punt.  Je kunt de route natuurlijk ook thuis vanuit je luie stoel volgen..

De Dag van de Architectuur staat dit jaar in het teken van klimaat en wat dat betekent voor de openbare ruimte. CO2 uitstoot is de hoofdoorzaak van het veranderende klimaat. Maar voor schone lucht, verkeersveiligheid en een leefbare en bereikbare stad zet Utrecht de fiets op plek nummer één. De fiets is voortrekker van de noodzakelijke sprong naar duurzame mobiliteit.

Ontwerpers en verkeerskundigen hebben in hun ontwerpen en straatbeeld de auto voor de fietser verruild. Snelfietsroutes, brede fietspaden en heringerichte kruisingen hebben de fietsen ‘vrijbaan’ gegeven. De fietser is dikwijls de hoofdgebruiker van de publieke ruimte, met zijn eigen dynamiek en ruimtelijke beleving hoe hij of zij de stad ervaart en gebruikt. Maar hoever gaan we, wie is waar ‘de baas’? En zijn er ook andere ontwikkelingen en kansen voor de stad, en wat doe je met de ruimte die vrijkomt als het autogebruik vermindert?

De fiets/wandeltour met de podcasts in Google Maps wordt in de week voorafgaand aan de Dag van de Architectuur op deze pagina gepubliceerd.

Verder zijn er deze dagen andere manieren om markante gebouwen en bijzondere publieke ruimtes in Utrecht op een nieuwe manier te leren kennen. Architectuurcentrum AORTA organiseert een gevarieerd online en doe-het-zelf programma waarin de stad en het klimaat centraal staan.

De aftrap op 18 juni is de Dag van de Jonge Ontwerper. Deze ontwerpmanifestatie voor jong talent wordt ingeleid met een online introductie door rijksbouwmeester Floris van Alkemade. In het hele land gaan jonge ontwerpers vervolgens aan de slag met een lokale casus. In Utrecht begeleiden Synchroon en AORTA een casus over de ideale inrichting van een ontwikkelgebied bij Lunetten waar natuur, historie en stad samenkomen.

19 juni is de lancering van het 3D stadsmodel dat door de gemeente Utrecht in samenwerking met Amsterdam wordt ontwikkeld. Het is een platform waarmee de stad interactief beleefd kan worden en waarmee communicatie en participatie steeds makkelijker worden gemaakt. In een online presentatie leren deelnemers het ‘3D Utrecht’ en de eindeloze mogelijkheden kennen.

Zaterdag is ook de dag om de online tours op eigen gelegenheid te fietsen of wandelen. De routes zijn uitgestippeld in Google Maps en worden via vlogs, blogs en podcasts toegelicht. Landschapsarchitect Marc Nolden neemt bezoekers mee door het unieke stegennetwerk van de stad. In Zijdebalen gaan architecten van Rijnboutt en Venster Architekten dieper in op het bijzondere ontwerp van deze nieuwe wijk. In een fietstour gaan deelnemers op zoek naar het groen tussen Utrecht centrum en Leidsche Rijn centrum.

De Dag van de Architectuur is een landelijk cultureel evenement dat elk jaar in een groot aantal deelnemende steden wordt gevierd. In Utrecht wordt de dag georganiseerd door Architectuurcentrum AORTA in samenwerking met partners en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, het KF Heinfonds, Synchroon, AM, BPD en Bouwinvest.

Kijk voor meer informatie over deze en alle andere activiteiten op https://www.aorta.nu/dag-architectuur-2021