activiteiten 2021

t/m 7 mrt | Living Apart Together bij RAUM

Stadslab RAUM presenteert de komende maanden een stadsonderzoek, expositie en programma ‘Living Apart Together’ over eenzaamheid in de grote stad.  Eén op de tien Utrechters ervaart ernstige eenzaamheid. Maar eenzaamheid is ook wereldwijd een probleem in steden. Met Living Apart Together brengt stadslab RAUM bestaande ideeën over eenzaamheid en de verbeeldingskracht van tientallen creatieve makers samen.
Expositie en Cultureel programma
Tijdens Living Apart Together is een grote (coronaproof) expositie bij RAUM te bezoeken, vinden er diverse culturele programma’s plaats en kan je ook online alles te weten komen over het thema eenzaamheid. Er zijn programma’s in samenwerking met Nieuw Utrechts Toneel, Bibliotheek Utrecht, theatermaker Marjon Moed, Utrecht in Dialoog en andere partijen uit de stad. Het programma staat online en wordt de komende maanden steeds aangevuld. Alle activiteiten vinden plaats binnen de geldende corona maatregelen.

Een greep uit het programma:

OP DE KOFFIE 
Hét stadsgezelschap van Leidsche Rijn, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), komt in januari op bezoek bij 24 huiskamers in de stad! Op de koffie is een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid, biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting. GGZ-etiket of niet: is er een groot verschil tussen wat zich afspeelt in de hoofden van de cliënten en hun buurtbewoners?

TAFELTJE VOOR 1
Theatermaker Marjon Moed en wijkrestaurant Venster openen deze winter het gelegenheidsrestaurant ‘Tafeltje voor 1’. Je wordt in de watten gelegd met met een driegangendiner van Wijkrestaurant Venster, een theatervoorstelling en een bijpassende borrel om te proosten op je solodiner. Durf jij in je eentje uitgebreid te dineren?

BOSBADEN
Al sinds de jaren ’80 kent Japan een bijzonder medicijn om met je innerlijke kern in contact te komen: shinrin-yoku. De letterlijke vertaling is ‘bosbaden’, oftewel je onderdompelen in de natuur. Haal die wandelschoenen uit de kast, trek je winterjas aan en ervaar samen met natuurcoach Daniëlle Langendijk de kracht van het Bosbaden.

SUPER SOLO: DIALOOGGESPREKKEN
Utrecht in Dialoog brengt je (online) in contact met stadsgenoten die je niet vanzelfsprekend zou tegenkomen. Tijdens de dialooggesprekken staat nieuwsgierigheid naar andere mensen en zienswijzen voorop.
AVOND MET FILOSOFE MARJON SLOB 
In samenwerking met Bibliotheek Utrecht duiken we tijdens de interactieve avond Denkplaats: Iedereenzaam de eenzaamheid in en gaan we in gesprek met de Utrechtse filosofe Marjan Slob. Ook 3D-kunstenaar William Knies schuift aan, om te vertellen over zijn film en het fenomeen ‘hikikomori’ – jongeren die zich terugtrekken uit de maatschappij en zich vrijwillig isoleren in een klein appartement.

SYRISCH MUZIEKPROGRAMMA 
Dreaming of Syria presenteert een exclusief muziekprogramma van Syrische performers. Shaza Hayek & Mohammed Alissa, Anan Al-Kadamani en Waseem Alkahadraa nemen je mee in hun persoonlijke verhalen over eenzaamheid en heimwee naar een oude stad.

EXPOSITIE OP BERLIJNPLEIN 
De expositie die ook onderdeel uitmaakt van Living Apart Together bestaat uit werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word en architectuur. Deelnemende makers zijn: Siba Sahabi (o.a. in samenwerking met Chris Rijksen), Ozan Aydogan (o.a. in samenwerking met High On Type), De Reuringdienst, Circus Family, Jasper Zehetgruber & Marvin Unger en William Knies. De expositie is 24/7 en gratis te bezoeken op het Berlijnplein.

Praktische informatie
Living Apart Together
Expositie & programma: 13 november 2020 t/m 7 maart 2021
Locatie: RAUM, Berlijnplein 520, Utrecht
raumutrecht.nl