activiteiten 2021

vr 5 & za 6 nov | Ronde van Sint Maarten

De Ronde van Sint Maarten is een magisch openluchtfeest in hartje Leidsche Rijn. Je loopt een route van ongeveer een uur langs 200 lichtsculpturen en wordt onderweg verrast door optredens van koren, orkesten, dansers, clowns en theatrale acts. Het is leuk voor jong & oud.
Kaartjes zijn gratis (donatie is fijn), maar moet je wel bestellen.

De lichtsculptures zijn in de afgelopen weken gemaakt in tientallen workshops in de hele stad en de regio Utrecht. Onderweg zijn er op maar liefst elf locaties op elkaar aansluitende optredens van koren en orkesten, circusartiesten, clowns en dansers.

Gegevens
Locatie: het Berlijnplein.
Tijd: 18 – 22 uur. Vanaf 18 uur tot 21.30 uur gaat ieder kwartier een tijdslot van start waar bezoekers een kaartje voor kunnen reserveren.
Toegang is gratis en er is geen coronapas en QR code nodig.

Ieder jaar wordt er een actueel thema gekozen voor de lichtsculptures. Het thema in 2021 is ‘kansen om te leren voor iedereen, je hele leven lang’.. Wat je tegenkomt in de Ronde is hiervan een creatieve verbeelding.

Als inspiratiebron voor de lichtsculpturen en acts worden verhalen gebruikt die verzameld zijn rond het thema kansen om te leren en de strijd tegen armoede.

Wil je jouw verhaal vertellen aan de organisatie? Mail naar deeljeverhaal@sharingartssociety.com. Kijk hier de oproep van onze verhalenbankier.

Doneer aan onze inzamelingsactie Geef om je Stad; je geeft aan Stichting Noodhulp Utrecht en zorgt dat de workshops, masterclasses en materialen voor lampions gratis kunnen blijven voor iedereen!

Film Ronde van Sint Maarten@home uit 2020 terugkijken? Klik hier

Om de Ronde van Sint Maarten mogelijk te maken doen er in 2021 meer dan 90 organisaties mee uit allerlei sectoren van stad en regio Utrecht.

De rollen bij de Ronde van Sint Maarten zijn omgekeerd ten opzichte van jaarlijkse parade van Sint Maarten in de binnenstad: Deze Parade staat stil en het publiek beweegt. Het thema van dit jaar is ‘Kansen om te leren voor iedereen’ en de strijd tegen armoede. Het motto van de Pakistaanse Malala Yousafzai: ‘Eén kind, één leraar, één boek, één pen kan de wereld veranderen’ vormen de inspiratiebron voor alle lichtsculpturen en acts.

Eén van de hoogtepunten in de sculpturen is een vuurgans. Deze 5 meter brede en ruim 3,5 meter hoge vuursculptuur, gemaakt van staal en buizen, verbeeldt een gans, waarvan de vleugels en de kop uit een ei komen. Stadslab RAUM presenteert beide avonden ‘Keys of Light’, interactieve videomapping met muziek van Mr Beam studio. De 104 deelnemende partijen zijn afkomstig uit talrijke windrichtingen. Zo is er Indiase danskunst van Natya Sudha, maar ook hiphoppers, indierockers, dj’s en popartiesten. Van jong (Kathedrale Koorschool en Yungkid Mino van de popacademie) tot oud (Gouwe Ouwe orkest en Akil Ismailia), van amateur (Dans Atelier42, De Utrechtse Muziekschool) tot semiprofessional (rappers, Catching Cultures), van klein (Nix Keburt) tot groot (Tobin Singing Society). En natuurlijk de fietsende dj’s van de Bankra Bikes.

Net als vorig jaar wordt het evenement op film vastgelegd: de Ronde van Sint Maarten is donderdag 11 november te zien vanaf 12.00 uur ieder uur op RTV Utrecht en daarna vanaf 18.25 iedere twee uur. Op UStad is het programma om 18.35 en 19.35 uur, daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.

Alle info over reserveren, parkeren etc is te vinden op www.rondevansintmaarten.nl