activiteiten 2020

sept 2020 | De Vrijstaat is jarig en wordt 10 jaar!

Kunstwerkplaats De Vrijstaat is al al 10 jaar broedplaats voor jong creatief talent in Leidsche Rijn. Ooit begonnen als Via Vinex, die haar intrek nam in boerderij Hofstede ter Weide.

Als culturele projectontwikkelaars bouwden initiatiefnemers Daphne de Bruin en Joost de Groot vanaf het begin aan een gevarieerd kunstprogramma voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Inmiddels is het aantal Vrijstaat-activiteiten flink uitgebreid en biedt De Vrijstaat al enkele jaren ook programma voor jongeren (16+) en jonge makers. De omgeving van De Vrijstaat is de afgelopen tien jaar enorm veranderd. Van uitgestrekte weilanden tot de hoogbouw van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. Het terrein werd steeds kleiner, maar de ambitie alleen maar groter. De Vrijstaat is een van de wijkcultuurhuizen in de stad Utrecht en echt geworteld in Leidsche Rijn. Ze zoeken continu samenwerking met sociale en educatie partners in Leidsche Rijn en weten zo aansprekende en vernieuwende projecten te realiseren.

Feest
Ze vieren hun verjaardag gedurende 10 weken rondom 12 september. Door de corona maatregelen is het helaas niet mogelijk om een groots evenement te laten plaatsvinden, dus organiseren ze verschillende jubileumactiviteiten, zowel offline als online. Op deze manier verwachten ze toch een groot deel van onze achterban deelgenoot te kunnen maken van dit bijzondere feest. En anderen kennis te laten maken met hun brede talenten.

Onderdelen programma
-De Vrijstaat Scheurkalender vol met Creatieve Shotjes voor je dagelijkse dosis kunst
-De CD met de Greatest Hits uit 10 Vrijstaat muziektheatervoorstellingen.
-In de foto-expo Van Weiland tot Winkelcentrum laten ze zien hoe de omgeving van De Vrijstaat in 10 jaar tijd is veranderd. Je kunt je nauwelijks meer voorstellen wat een ruimte er om ons heen was in 2010. Om het plaatje rond te krijgen halen we graag samen met ons publiek herinneringen op die we een plek kunnen geven in onze tentoonstelling.
-Tien weken lang kun je elke week een luisterverhaal verwachten. De passie van Daphne de Bruin voor verhalen schrijven en voor eten komen samen in deze eetmonologen waarin voedsel, liefde en familie naadloos met elkaar verbonden zijn. Op deze manier trakteren zij iedereen op smakelijke tussendoortjes!

Zaterdag 12 september
Vandaag presenteren zij de resultaten van de Kunstvakantieweek Kids on Fire in een Wereldtentoonstelling op en om De Vrijstaat. Dit feestelijke evenement neemt je mee naar verschillende culturen waar de verbinding met de natuur een belangrijke rol speelt. Ze zullen dansen, zingen, eten en drinken zoals dat bij een echte verjaardag hoort! Natuurlijk wordt er gezorgd voor een veilige coronaproof omgeving.

Wordt jij 10 jaar in september?
Kinderen die in september 10 jaar worden, laten ze extra mee-feesten. Zij worden uitgenodigd om samen hun verjaardag te vieren met een verrassingsworkshop op zaterdag 12 september.

Kijk op www.devrijstaat.nl hoe je mee kunt doen met alle jubileum-activiteiten. Blijf goed scrollen op de pagina voor alle informatie.

De toekomst
In 2022 zal De Vrijstaat grondig worden gerenoveerd. Na 10 jaar als tijdelijke gebruikers van deze monumentale boerderij, worden zij straks vaste huurders. De Gemeente zal deze thuisbasis verbouwen zodat zij de komende jaren een solide en inspirerend pand zullen hebben om onze functie als Kunst- en Cultuurhuis voor jong Utrecht nog beter uit te kunnen voeren. Dat betekent echter wel dat ze gedurende minstens 9 maanden uit het pand zullen moeten en uitwijken naar vervangende ruimte. Gelukkig kan hun programma gewoon doorgang vinden en zullen de bezoekers en deelnemers er weinig last van ondervinden.
De expo met de workshops en de educatieve trajecten zullen gedurende het hele jaar wel in het Gebouw van De Vrijstaat gecontinueerd worden.
Met hun kantoren verhuizen ze naar het Zomerhuis naast onze boerderij.
De lessen van De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie, de KunstKeet, en overige activiteiten zullen gaan plaats vinden in een van de nieuwe ‘werfkelders’ die tegenover de boerderij zijn gebouwd.

De Vrijstaat – kunstwerkplaats voor jong Utrecht
De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar. Kunst maken, ervaren en beleven is ons motto. Samen met kunstenaars uit diverse disciplines kun je bij ons aan de slag om je creatieve skills te ontdekken en te ontwikkelen. De Vrijstaat is een werkplaats en podium voor iedereen die wil kennis maken met kunst in al zijn vormen.