activiteiten 2020

Stadslab RAUM en ‘Living Apart Together’ 2020

Steeds meer mensen in grote steden voelen zich eenzaam. Maatregelen als gevolg van COVID-19 doen daar nog een schepje bovenop. Met het stadsonderzoek ‘Living Apart Together’ verkent RAUM in Utrecht dit probleem middels een expositie en programma. Van 13 november 2020 t/m 7 maart 2021 presenteren creatieve makers uit o.a. Utrecht vragen en antwoorden met betrekking tot dit stedelijk fenomeen.

Het ‘eenzaamheidsvirus’
De toename van eenzaamheid staat in de schijnwerpers. Van 1 t/m 8 oktober is het de landelijke Week tegen Eenzaamheid.  Naar aanleiding van COVID-19 en een verkennend onderzoek naar eenzaamheid in steden, heeft stadslab RAUM de jaarprogrammering omgegooid en in juni 2020 een open call gelanceerd.

Het taboe op eenzaamheid is groot, terwijl iedereen het gevoel kent. Eenzaamheid is een universele emotie. Als we onze gevoelens niet durven delen, kunnen we ook niet met elkaar verbinden. Living Apart Together presenteert eenzaamheid als een uitdaging van de stad in plaats van het individu alleen. RAUM brengt bestaande ideeën over eenzaamheid bij elkaar en voegen daar de verbeeldingskracht van creatieve makers aan toe.

Expositie op het Berlijnplein
De expositie Living Apart Together bestaat uit werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word, architectuur en motion design. Deelnemende makers zijn: Siba Sahabi (o.a. in samenwerking met Chris Rijksen), Ozan Aydogan (o.a. in samenwerking met High on Type), De Reuringdienst, Circus Family, Jasper Zehetgruber & Marvin Unger en William Knies.
Cultureel programma
Naast de expositie op het Berlijnplein en het stadsonderzoek, wordt een publiek programma samengesteld met en door Utrechtse makers, (culturele) organisaties en initiatieven. Afgelopen zomer besteedde RAUM al aandacht aan het thema eenzaamheid, ter voorbereiding op Living Apart Together. Zo presenteerden de Utrechtse programmamakers Teddy Tops en Oscar Kocken een reeks livestream-talkshows waarin zij in gesprek gingen over onderwerpen als alleenstaand-zijn en huidhonger. Het volledige onderzoek en informatie over de expositie en het programma worden vanaf 1 november gepubliceerd op de website van RAUM.

Praktische informatie
Living Apart Together
Data: 13 november 2020 t/m 7 maart 2021
Locatie: RAUM, Berlijnplein 520, Utrecht
raumutrecht.nl