activiteiten 2020

Prikkelende inspiratie-avonden bij het NUT 2020


Vanaf januari 2020 betrekt het NUT een nieuw onderkomen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn! Op deze centrale, openbare plek gooien ze hun deur twee keer per maand wagenwijd open voor prikkelende en diepgaande inspiratieavonden.

Gezamenlijk bevragen ze grote en kleine thema’s. Ze interviewen deskundigen, lezen eerste scènes en filosoferen met een glaasje in de hand verder.

Elke eerste maandag van de maand kun je terecht bij Over morgen. Een serie inspiratieavonden over de toekomst. Over wat ons te wachten staat en hoe we ons daartoe moeten, kunnen en willen verhouden.
Elke derde maandag van de maand kun je aanschuiven bij Luister duister en meedenken over de duistere kanten van ons bestaan. De schaduwkant van licht, liefde en leven. Over de keerzijde van willekeurig welke medaille.

ma 6 januari: Over morgen
Een nieuw jaar, een nieuw decennium, én een nieuw huis voor het NUT. De komende tijd willen we samen met jou en met gasten gaan nadenken over de toekomst. Maar we beginnen vanavond met het NUT zelf. Tijdens deze officieuze housewarming vertellen we over onze plannen voor 2020. En we vragen ons af: kunnen we de toekomst voorspellen? Anouk Keizer, psychologisch onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, houdt een minicollege over het voorspellende brein en wordt daarna door Greg over het onderwerp aan de tand gevoeld.

ma 20 januari: Luister duister
Wat als je verliefd wordt op de vijand? Tijdens de Tweede Wereldoorlog overkwam het talloze Nederlandse meisjes. Ze vielen voor de charmes van jonge Duitse soldaten die het land kwamen bezetten. Na de bevrijding kregen ze het zwaar te verduren. Hun hoofden werden kaalgeschoren. Schaamte en schuld verscheurden hele families, tot op de dag van vandaag. Journalist en historica Rianne Oosterom schreef het boek ‘Moffenmeiden’, een meeslepende geschiedenis over een van de laatste taboes van de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt over ‘foute’ liefde, het jarenlange stilzwijgen en waarom het zo belangrijk is om dit te doorbreken.

Gegevens
Over Morgen 6 januari, 3 februari, 2 maart en 6 april 2020
Luister Duister 20 januari, 17 februari, 16 maart en 20 april 2020
Locatie Berlijnplein 526, Utrecht Leidsche Rijn (naast RAUM)
Aanvang 19.30 uur (tot 21.00 uur)
Tickets € 5,- (inclusief drankje)
Website het NUT – link

ma 3 februari: Over morgen
De wereld van werk verandert snel. Robots en andere slimme computers maken steeds meer arbeid overbodig. De pakketbezorger is z’n baan niet zeker als drones het van hem overnemen. En wat als robots straks beter kunnen opereren dan een chirurg? Ze zijn immers nooit moe of afgeleid, en dus is het risico op fouten kleiner. Wat betekenen robotisering, digitalisering en automatisering voor de toekomst van arbeid? Zullen we straks allemaal niet meer werken? En als dit zo is, hoe komen we dan aan inkomsten?

ma 17 februari: Luister duister
Van het koloniale verleden en de slavenhandel, tot WOII, Srebrenica en de Nederlandse inmenging in de Irakoorlog. Hoe we gevoelige gebeurtenissen uit het verleden een plek geven, ligt niet vast. Het is een constante strijd tussen trots en trauma, goed en fout, vergeten en herinneren. Halen we standbeelden en straatnamen die herinneren aan koloniale tijden weg, of wissen we zo het verleden juist uit? Moet er tijdens Dodenherdenking ruimte zijn voor de verhalen van daders, of doe je de slachtoffers hiermee te kort? Een avond over het Nederlandse collectieve geheugen.

ma 2 maart: Over morgen
De Amerikaanse verkiezingen in november zijn misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Blijft president Trump aan de macht of zal een Democratische rivaal het stokje van hem overnemen? Maar voor het zover is, zoeken de Democraten naar een geschikte tegenkandidaat. De dag vóór Super Tuesday, een cruciaal moment in de Democratische voorverkiezingen, vragen we ons af hoe het daarmee staat. Wordt het Elizabeth Warren of gaat toch Joe Biden er met de nominatie vandoor? Wie maakt er in november een kans tegen Trump (als hij zich weer kandidaat stelt)? Tijdens deze avond praten we je helemaal bij over de politieke verwikkelingen aan de andere kant van de oceaan.

ma 16 maart: Luister duister – Graven: Foute kunst

ma 6 april: Over morgen – Identiteitspolitiek

ma 20 april: Luister duister – Graven: herinneren & neurologie