activiteiten 2020

do 1 t/m zo 4 okt 2020 | De kapel van de Haar geopend

De Kapel opent haar deuren! Aan de voet van Kasteel de Haar ligt de bijbehorende, eeuwenoude Kapel als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens.

Van 1 t/m 4 oktober 2020 kun je tussen 12 – 15 uur een exclusief kijkje nemen in dit, doorgaans voor publiek gesloten, monument. De zaalgidsen vertellen graag over de roemrijke geschiedenis van dit monument.

De sfeervolle Kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Van het bestaan van de Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de Kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van Kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de Kapel wordt in 1899 afgerond.

Koop nu tickets (trouwens houders museumjaarkaart gratis toegang)