21 feb t/m 15 apr 2020 | Expo Historisch Hout
In de expositie “Historisch Hout” in Castellum Hoge Woerd brengen elf kunstenaars hun werk samen. Elke kunstenaar werkt op eigen, unieke wijze met hout of houtproducten: van meubelmakers tot vrije kunstenaars, van grote sculpturen tot kleine objecten. De expositie laat de diversiteit van hout zien. Alle kunstenaars werken met oud, gerecycled, gereclaimed, lokaal of duurzaam hout.
Het Castellum Hoge Woerd is een vanzelfsprekende plek voor deze expositie: in het Castellum komen de Romeinse wortels van de regio samen met natuur en cultuur, net zoals de kunstenaars de verbondenheid laten zien van hun materiaal met de geschiedenis en het heden.
Gegevens
De expositie is te zien van 21 februari t/m 15 april in het Castellum Hoge Woerd.
Gedurende de looptijd van de expositie geven verschillende kunstenaars workshops over hun werk zodat bezoekers zelf ook aan de slag kunnen met historisch hout.
Gratis toegankelijk
Locatie: het Platform in Castellum Hoge Woerd , Hoge Woerdplein 1, De Meern (grens Utrecht/Leidsche Rijn)
Website link: Meer informatie: /www.utrechtnatuurlijk.nl/historisch-hout/
Workshops
zo 23 feb /www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-maak-zelf-iets-moois-van-historisch-hout/
zo 1 mrt / www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-golven-in-multiplex-door-lex-polman/
z0 8 mrt / www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-oloide-maken-uit-papier/
z0 15 mrt / www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-oloide-maken-uit-papier-2/
z0 22 mrt / www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-golven-in-multiplex-door-lex-polman-2/
z0 5 apr /www.utrechtnatuurlijk.nl/workshop-golven-in-multiplex-door-lex-polman-3/
Exposanten
Saskia Bakker, Haaks Hout – meubelmaker, ambachtelijk, duurzaam en lokaal hout
Sytse de Groot, Kunst en Houtwerk – meubelmaker en kunstenaar, nieuw hout, restmateriaal, drijfhout, oude loodslabben, etc
Leo Hoegen, de Papierderij – ambachtelijke papiermaker van oud papier, katoen, linnen, hennep, cellulose en planten
Toon van Lith – meubelmaker, gereclaimd of heroverd eiken vloerhout, dakbeschotten en panelen van oud, historisch hout
Martin van der Meulen – oloiden-maker, duurzaam hout
Ronald Oosting, Mens in Hout – kunstenaar, moereik, historisch hout
Lex Polman, LP Hout – kunstenaar, multiplex
Maarten Schepers, Workshop-Express – kunstenaar, historisch en duurzaam Nederlands hout
Hans van Straalen, Woodlery – kunstenaar, sieraden van resthout, archeologische scherven, leer, glas, vilt, etc
Vers Hout, Sjors van de Meer – kunstenaar, in de de Engelse traditie van het ‘green woodwork’ en de Zweedse traditie van het lepelsnijden
Ineke Visser – kunstenaar, ambachtelijk vlechten van wilgentenen, objecten en gebruiksvoorwerpen
De expositie Historisch Hout wordt georganiseerd door Steede Hoge Woerd/Utrecht Natuurlijk, Museum Hoge Woerd, Hans van Straalen en Maarten Schepers. Naar een idee van Hans van Straalen en Maarten Schepers.
Over Castellum Hoge Woerd
Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren bevindt zich nu het archeologische museum Museum Hoge Woerd, theater Podium Hoge Woerd, stadsboerderij Steede Hoge Woerd en café-restaurant Castellum Café. Een verrassende bezoekerslocatie op historische grond waar cultuur, historie en natuur op een unieke manier samenkomen.
Over Steede Hoge Woerd
Stichting Utrecht Natuurlijk beheert de stadsboerderij Steede Hoge Woerd in het Castellum. De missie van Utrecht Natuurlijk is om de natuur dichtbij Utrechters te brengen en om Utrecht groener, gezonder en duurzamer te maken. Utrecht Natuurlijk organiseert activiteiten, cursussen en evenementen op onze locaties (de vijf ‘Steedes’ en vier stadstuinen) of elders in de stad. Daarbij werken we samen met bewoners, bedrijven, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en de gemeente Utrecht.
Over Museum Hoge Woerd
Museum Hoge Woerd beheert de museale collectie en presentatie in Castellum Hoge Woerd. Ook ontwikkelt en verzorgt het museum, soms in samenwerking met andere partijen, de programmering en educatie daaromheen. Museum Hoge Woerd zorgt voor een unieke beleving: de expositie omarmt heel Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat hier ooit stond. De coördinatie van het museum berust bij de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Mede door de inzet van vele vrijwilligers is Museum Hoge Woerd in staat om het bezoek aan de vaste exposities gratis aan te bieden.
Parkeren
Kom je met de fiets? Er is genoeg parkeerruimte vlakbij het Castellum.
Kom je met de auto? Dan is er een grote parkeerplaats bij de Romeinse Wachttoren op een paar minuten lopen: navigeer naar de kruising Langerakbaan en ’t Zand.