activiteiten 2020

ma 27 apr | Koningsdag 2020 wordt Woningsdag

Ook de viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgt maandag 27 april 2020 door de coronacrisis een heel ander karakter. Geen Koningsspelen, vrijmarkten en massaal bezochte concerten in de open lucht, geen Koningsdag maar Woningsdag. De Oranjebond heeft een brainstorm gehouden onder de leden en daar is een alternatief programma uitgekomen dat thuis plaats vindt, dus ook bij ons in Leidsche Rijn.

Programma
Om 9.45 uur worden alle klokken door het hele land geluid, dus ook die van Vleuten en De Meern.
Om 10.10 uur begint op televisie een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen.
Om 12.00 uur luidt de bel voor de digitale kleedjesmarkt, een vrijmarkt op internet.
Om 16.00 uur kan iedereen het glas heffen op de koning, die 53 jaar wordt. Dit is de thuistoost genoemd.

Brief aan de koning
Ook zijn kinderen (t/m 12 jaar) van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook vertellen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden gebundeld en ’s middags aan de koning aangeboden.
Lees meer op: LINK. Mail naar secretariaat@oranjebond.nl voor 22 april!

Uitzending NOS
De koning  zou zijn verjaardag dit jaar eigenlijk in Maastricht vieren, maar blijft nu noodgedwongen ook thuis. De NOS komt wel op Koningsdag 2020 met een uitzending waarin wordt teruggeblikt op de vorige zes Koningsdagen. De uitzending is van 10.10 tot 11.40 uur op NPO 1.
In de avond is er een speciale uitzending waarin de vraag ‘Hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden?’ centraal staat.  Een verslag van een road trip langs elf van de twaalf provincies, die eindigt in Maastricht. Uitzending 19.00 tot 19.50 uur op NPO 1.

Nog andere ideeën in Leidsche Rijn?
Heb jij nog andere ideeen om Koningsdag thuis en binnen de RIVM-richtlijnen te vieren. Laat het ons weten. Dan vullen we dit artikel aan.
Mail: uitladderLeidscheRijn@gmail.com.

Vlag uithangen
Natuurlijk mag je op Koningsdag de vlag uithangen. Het vlagprotocol schrijft voor: een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. De vlag mag hangen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De oranje wimpel mag toegevoegd worden op de verjaardagen van Koning, Koningin, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.