activiteiten 2020

AFGELAST VRIJHEIDSfeest in Leidsche Rijn 2020

AFGELAST

Vrijheidsfeest – 75 JAAR VRIJHEID – Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern – Maandag 5 mei 2020 in Castellum Hoge Woerd

“Kom vanavond met verhalen
Hoe de oorlog is verdwenen,
En herhaal ze honderd malen:
Alle malen zal ik wenen.”
(uit het gedicht Vrede van Leo Vromans)

Op 5 mei 2020 vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Vrijheid is een fantastisch iets en daar moeten we bij stil staan, het vieren en door blijven geven. In navolging van 4 mei dodenherdenking, die al op verschillende plaatsen gehouden worden in onze wijken en ook in Leidsche Rijn, organiseert stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn in 2020 ons eerste eigen 5 mei bevrijdingsfeest voor jong en oud, uit beide wijken.

75 jaar is een ongekend lange periode vrij van oorlog. Tegelijkertijd groeit het besef dat de in stand houding van vrijheid afhankelijk is van onze inspanning, van de verbindingen die wij – ook of vooral dichtbij huis – weten te leggen. Op 5 mei kan daarom iedereen gezamenlijk de vrijheid in het Castellum Hoge Woerd vieren met bijdragen van allerlei in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern gewortelde partijen en zijn inwoners.

Er wordt door de stichting hard aan het programma van het vrijheidsfeest gewerkt en dit zal nu duren van 16.00 tot 21.00 uur.
Het exacte programma volgt uiteraard, maar het volgende geeft al een goed beeld.

Het 5 mei concert
Door musici en koren uit de wijk wordt een bijzonder concert verzorgd. Met onder andere het beroemde slotlied van Beethovens 9de (Ode an die Freude) en delen uit het door Rudolf Karel voor zijn dood in Theresienstadt in gevangenschap gecomponeerde Nonett. Bewoners van alle leeftijden zijn welkom bij dit concert.

Presentaties uit de wijk
Geïnspireerd op het thema van de viering Verhalen om nooit te vergeten, nodigt de stichting bewoners en organisaties uit de wijk van harte uit om een bijdrage te leveren. Ze nemen op dit moment contact op met diverse organisaties, maar heeft u een mooie idee voor een bijdrage, laat het hen dan vooral weten.

De Vrijheidsmaaltijd
In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Een moment om niet alleen een maaltijd maar ook ervaringen te delen met medewijkbewoners. Naast bewoners, die zich op een later moment hiervoor kunnen inschrijven, wil de stichting ook diverse mensen uitnodigen om aan te schuiven en mee te eten. Mensen die het verdienen om ook deze bijzondere dag te vieren, omdat ze oud zijn, eenzaam, geen geld hebben, net nieuw zijn in de wijk of een andere reden.
Dit kan door maaltijden die cadeau zijn gegeven of zijn gesponsord. Van bewoner aan bewoner, van bedrijf aan verpleeghuis of van sportvereniging aan de voedselbank. Vraag de stichting naar de mogelijkheden en help hen zoveel mogelijk niet-vanzelfsprekende wijkgenoten ook uit te nodigen voor de vrijheidsmaaltijd.

De viering
De dag zal afgesloten worden met een optreden van een band die een feestelijke sfeer weet op te roepen.

U kunt dus de stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn helpen met concrete ideeën of toezeggingen als u een aantal vrijheidsmaaltijden cadeau wilt geven of met uw vragen of een andere bijdrage aan het programma die dag wilt geven.

Dit aldus het bericht vandaag op de website Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn.