activiteiten 2020

ma 27 jan 2020 | Lezing over AmsterdamRijnKanaal

Het Amsterdam-Rijnkanaal is al jaren de snelweg voor de scheepvaart! Wil je meer horen, kom dan naar de lezing door Hans van Bemmel en georganiseerd door de lokale Historische Vereniging.

De heer Hans van Bemmel vertelt over de aanleg en uitbreiding van het Amsterdam-Rijnkanaal. Met de industrialisering in de 19e eeuw kwam steeds meer behoefte aan transport: de scheepvaart kon goed in deze behoefte voorzien. De verbinding tussen Amsterdam en Utrecht, en natuurlijk het achterland, vond meestal plaats via de Vecht. Deze rivier was met alle kronkels en de smalle doorvaart in de nieuwe tijden langzaam ongeschikt geworden. Er werden daarom plannen gemaakt om de vecht te kanaliseren.

In 1880 werd het besluit genomen om een nieuwe vaarroute aan te leggen. In 1892 konden de eerste schepen reeds gebruik maken van het Amsterdam Rijnkanaal. Maar de ontwikkelingen gingen in die tijd al snel en de schippers noemden het nieuwe kanaal vaak een kikkersloot, omdat het veel te smal was. Al snel kwam de discussie op gang om het kanaal te verbreden, maar de uitvoering hiervan werd doorkruist door de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding werden de plannen snel weer opgepakt en in 1952 kon het verbrede kanaal in gebruik genomen worden.
Hans van Bemmel zal in zijn lezing ingaan op de historie van het kanaal: van de vroegere routes tot het huidige gebruik.

Gegevens
De locatie: Metaal Kathedraal
Aanvang: 20:00. Zaal open: 19:30 uur.
Kosten €5,- p.p. / Leden HV €2,50 korting.
Graag vooraf opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl

Meer weten?
Wil je meer weten over de Historische Vereniging Vleute, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn? Lees dan via deze link alle informatie.